Medisch Spectrum Twente


Woordenboek ondersteuning voor professionals acute zorg grensregio

Enschede, 16 november 2009

Deze maand is vanuit Traumacentrum Euregio in Enschede een praktisch woordenboekje NL/D en D/NL verschenen voor de acute zorg professionals.

Voor patiënten met een acute zorgvraag is snelle en kwalitatief goede zorg op straat en in het ziekenhuis van belang, onafhankelijk van zijn/haar nationaliteit of de plaats waar hij/zij zich bevindt op het moment van een ongeval of acute aandoening. Sinds een aantal jaren wordt daarom op het gebied van acute (trauma)zorg al intensief samengewerkt in het Duits-Nederlandse grensgebied van het verzorgingsgebied van traumacentrum Euregio. Naast de grensoverschrijdende inzet van ambulancediensten en de traumahelikopter zal de komende jaren de samenwerking in de hele keten van acute (trauma)zorg geïntensiveerd worden, mede door de nauwere samenwerking tussen TraumaNetzwerk NordWest (Münster) en traumazorgnetwerk Euregio (Twente en Oost-Achterhoek).

Duitse en Nederlandse zorgverleners komen daardoor steeds vaker in contact met anderstalige zorgverleners, patiënten en familie. In acute zorgsituaties is het bijzonder belangrijk dat professionals goed geïnformeerd zijn over de verschillende systemen, werkwijzen en manieren van informatie-uitwisseling. Maar ook kennis van de taal en belangrijke begrippen uit de acute (trauma)zorg kan in sommige situaties van cruciaal belang zijn.

Traumacentrum Euregio heeft in samenwerking met EuroHealthConnect dit woordenboek Nederlands - Duits voor traumazorg/acute zorg samengesteld om medewerkers van meldkamer, ambulance, Spoedeisende Hulp, Intensive Care en verpleegafdelingen in Nederland en Duitsland in hun dagelijkse praktijk te ondersteunen bij het verbeteren van de woordenschat en communicatie in acute (trauma)zorgsituaties. Hiermee verwacht men de taalbarrière te verminderen bij bijvoorbeeld de vooraankondiging of overdracht van een traumapatiënt en de communicatie met patiënt en familie.