Onderzoek: hoe groen kan sociaal zijn?

16/11/2009 11:58

MOVISIE

Groen als middel bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken

In de sociale sector groeit langzaam het besef dat groen een middel kan zijn om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Men moet hierbij denken aan groen in en om de stad, zoals tuinen, parken, plantsoenen en groene zones, beschermde natuurgebieden en plattelandsgroen. Maar hoe kan bijvoorbeeld een welzijnswerker of een gemeenteambtenaar al dit groen in de praktijk inzetten? MOVISIE onderzoekt welke factoren hiervoor belangrijk zijn.

In november onndervraagt MOVISIE sociale professionals over de rol die groen in hun werk kan innemen en wat zij nodig hebben om dat te realiseren. Dit gebeurt via een online vragenlijst. Het thema groen en sociaal is eerder door MOVISIE onderzocht, waarbij het specifiek ging om de vraag welke rol de natuur speelt of kan spelen binnen het jongerenwerk. Uit dit onderzoek bleek het thema zeer te leven binnen het sociale domein.

De nadruk van het huidige onderzoek ligt op het benoemen van factoren die voor een professional meespelen bij het mogelijk integreren van groen in zijn of haar werk. Ook de kennisbehoefte van de professionals komt aan bod. MOVISIE gebruikt de resultaten om beter in te kunnen spelen op de wensen ten aanzien van groen als middel voor bijvoorbeeld sociale cohesie.

Groen en sociaal in de praktijk

Het verbeteren van de sociale cohesie en participatie van kwetsbare groepen in een wijk door buurtbewoners te betrekken bij de aanleg van een buurttuin; het organiseren van survival activiteiten voor jongeren in de wijk om bewustwording van de eigen leefomgeving te creeëren bij een moeilijk bereikbare groep; het aanvullen van het activiteitenaanbod van een welzijnsinstelling door een groene organisatie. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van hoe het sociale en het groene domein elkaar kunnen aanvullen en versterken.

Vragenlijst

Professionals werkzaam op het brede terrein van sociale cohesie vragen we om deel te nemen en de vragenlijst in te vullen: sociaal cultureel werkers, welzijnswerkers, opbouwwerkers, jongerenwerkers, ouderenwerkers, beleidsmedewerkers, maatschappelijk makelaars, adviseurs, bestuurders, enzovoort. Zie onderstaande link voor de online vragenlijst.





http://www.movisie.nl/127783/def/