Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Lage ozonwaarden Zuid-Amerika
16 november 2009 - In het ozongat dat momenteel over de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika trekt zijn extreem lage ozonwaarden gemeten. Op basis van metingen van de ozonlaag is de zonkracht daar afgelopen week opgelopen van 10 in het begin de week tot ruim 13 afgelopen weekeinde, waarden die ook door de modellen van het KNMI waren berekend. Metingen (blauw) en verwachtingen van de dikte van de ozonlaag (vertaald in zonkracht) in Ushuaia (Argentinië) (Bron: KNMI) Metingen (blauw) en verwachtingen van de dikte van de ozonlaag (vertaald in zonkracht) in Ushuaia (Argentinië) (Bron: KNMI) Het ozongat ontstaat jaarlijks in de lente boven de Zuidpool (bij ons is het dan herfst). Het ontstaat in september, als de winter op de Zuidpool ten einde loopt. De lage ozonwaarden in het ozongat zorgen voor een verhoogde UV-waarden, ook wel zonkracht genaamd. In ons land varieert de zonkracht tussen 0 en 8, waarbij de hoogste waarden in mei en juni worden gemeten, wanneeer de zon zijn hoogste stand bereikt.

Restanten van het ozongat boven de Zuidpool komen vaker boven Zuid-Amerika terecht, gemiddeld om de paar jaar. In Ushuaia (Argentinië) verwacht het KNMI dat de dikte van de ozonlaag waarden van ongeveer 182 Dobson eenheden bereikt. Dat is laag genoeg om van een ozongat te spreken. Ushuaia op Vuurland ligt op ongeveer 55 graden Zuiderbreedte en kent een zeeklimaat. Om een hoge zonkracht te krijgen is het nodig dat de zon dan ook relatief hoog aan de hemel staat. In Zuid-Amerika is het nu volop lente en klimt de zon dagelijks iets hoger. Een zonkracht van tussen 12 en 14 hoort tot de hoogste die ooit zijn gemeten. Zulke hoge getallen zijn doorgaans alleen in tropische of subtropische gebieden te vinden.

Deze week is het er minder koud dan vorige week toen het zelfs tot matige vorst kwam. Inmiddels liggen de temperaturen meestal ruim boven het vriespunt.

---

Verwachte UV index (zonkracht) voor 15 november Eerste uitgave: 11-11-09