Senternovem

16-11-2009 | Concessies wind op zee nog voor einde regeerperiode

Er komt een concessiestelsel voor 5050 MW aan windenergie op zee en het kabinet wil nog voor het einde van zijn regeerperiode, april 2011, de concessies verleend hebben. Dat bleek woensdag tijdens een commissievergadering Economische Zaken van de Tweede Kamer.

Minister Maria van der Hoeven komt hiermee vooral tegemoet aan de wens van PvdA-Kamerlid Diederik Samsom die het kabinet opriep snel te werken met het concessiestelsel om nog zicht te houden op de doelstelling om in 2020 6000MW aan windenergie op zee te hebben gerealiseerd.

Het concessiestelsel geniet de voorkeur van het kabinet boven de vergunningsystematiek zoals die nu wordt gehanteerd. Een meerderheid van de Tweede kamer gaat hierin met het Kabinet mee.

Een windenergieconcessie is een exclusief recht om gedurende langere periode (8 á 10 jaar) in een gebied met forse omvang (1000 é 1500 MW) windparken te bouwen. De concessie vergt een financiële verplichting voor de gehele concessie. De concessiehouder zal per fase van 250 of 300 MW een vergunningaanvraag met uitvoerings-MER moeten doen, waarbij tevens de exacte subsidiebedragen worden vastgesteld voor bijbehorende fase. Op die wijze kan de overheid rekening houden met veranderde ecologische inzichten en meeprofiteren van eventuele lagere kosten.

Als voordelen van een concessiestelsel noemt minister Van der Hoeven onder meer de meerjarige zekerheid voor bedrijfsleven en flexibiliteit voor overheid.

Voor het concessiestelsel is nog een wetswijziging nodig.