GroenLinks GroenLinks hekelt partijpolitiek en wil transparante EU-benoemingen

Op initiatief van GroenLinks debatteert de Tweede Kamer dinsdag in een spoeddebat over de Europese banencarrousel. Volgens Kamerlid Mariko Peters is het kabinet bezig met partijpolitiek. Ook moet het kabinet inzetten op meer openheid rondom de Europese topbanen.

Peters: De Nederlandse regering is te veel bezig met partijpolitieke overwegingen en te weinig met kwaliteit. Het CDA vindt dat zij aan de beurt is om een christendemocraat als eurocommissaris te leveren. De PvdA denkt ook goede kandidaten te hebben, maar komt niet met namen. Het heeft er bovendien alle schijn van dat de regering nu nog geen kandidaat voor de Europese Commissie naar voren schuift, omdat minister-president Balkenende zelf aast op het voorzitterschap van de Europese Raad. Dat is een risicovolle strategie. Als we nog lang wachten zijn straks alle belangrijke posten in de Europese Commissie al verdeeld.

GroenLinks vindt dat Neelie Kroes een herbenoeming verdient, omdat ze de afgelopen vijf jaar goed werk heeft verricht als eurocommissaris voor Mededinging. Kroes heeft veel inspanningen geleverd om van de Europese markt een eerlijk speelveld te maken en daarbij de druk van grote bedrijven, banken en regeringen weerstaan. Bovendien heeft ze zelf aangegeven te willen blijven. Kroes is geen GroenLinkser. Toch ben ik ervan overtuigd dat Kroes moet blijven. Ze heeft gezag, ze is goed, ze wil en ze is een vrouw, zegt Peters.

Neelie Kroes verklaarde op zondag 8 november dat zij Europese steun heeft voor een tweede termijn, maar dat de Nederlandse regering haar uit partijpolitieke overwegingen niet opnieuw wil voordragen.

GroenLinks wil bovendien dat Nederland met een vrouwelijke kandidaat-eurocommissaris komt. Uit de voordrachten die de EU-landen hebben gedaan, blijkt dat de nieuwe Europese Commissie bijna geheel uit mannen zal bestaan. Dat is onbestaanbaar anno 2009 en brengt de goedkeuring van de nieuwe Commissie door het Europees Parlement in gevaar. Nederland is één van de laatste landen die nog geen kandidaat heeft gepresenteerd. Het zou te betreuren zijn als de Nederlandse regering voor een man zou kiezen, aldus Peters.

Mariko Peters zal tijdens het spoeddebat ook aandringen op meer transparantie voor de benoeming van de vaste Raadsvoorzitter van de Europese Raad en de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid. Kandidaten zouden zich wat GroenLinks openlijk moeten melden. Een aantal staatslieden heeft al het goede voorbeeld gegeven. Kandidaten moeten op de komende top van 19 november hun kandidatuur en plannen verdedigen. Ze moeten ook bereid zijn deel te nemen aan een openbaar debat in het Europees Parlement en niet in de achterkamertjes blijven hangen. Zo hoort een democratische strijd plaats te vinden.