Gemeente Mook & Middelaar


Zadelsprinkhaan symbool voor Heiderijk Nijmegen Mook

Met een manshoge zadelsprinkhaan, gesneden uit eikenhout door boomkunstenaar R.van Wijlick, opende gedeputeerde Harry Keereweer gisteren op symbolische wijze de start van het project Heiderijk Nijmegen Mook. Elk van de vier gemeentes in het gebied krijgt een eigen houten sprinkhaan om de verbondenheid kracht bij te zetten. Het gaat om de gemeenten Nijmegen, Heumen, Groesbeek en Mook Middelaar.

Â

Â

Gisteravond tijdens een goed bezochte informatie avond in Hotel Molenhoek presenteerden de samenwerkingspartners Gemeente Nijmegen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, ProRail en de Bosgroepen het project heiderijk. Zij lieten zien hoe het gebied tussen Nijmegen en Mook wordt verbeterd, vergroot en verbonden tot een heiderijk. Met dit project wordt het leefgebied van een aantal bedreigde diersoorten zoals de zadelsprinkhaan, de groene specht en de gladde slang veilig gesteld. Hierdoor wordt het ook een gebied waar planten en dieren zich thuis voelen en waar het goed recreëren is.

Â

Â

Het project Heiderijk Nijmegen-Mook herstelt een leefgebied voor bijzondere dieren en planten die aan heide gebonden zijn. Het project heeft als doel de oude en inmiddels geïsoleerde heidevelden tussen de Mookerheide en Nijmegen te herstellen en uit te breiden om hiermee een leefgebied van voldoende omvang te krijgen. Een deel van het bosgebied, dat loopt van Heumensoord tot de Mookerheide, wordt geleidelijk veranderd in een meer open en divers landschap waarbij er meer ruimte voor heide komt en de gebieden met elkaar verbonden worden.

Â

Â

Dit project overstijgt de provincie- en gemeente- en eigendomsgrenzen en de eensgezinde aanpak van de verschillende partijen maakt het uniek. Het project strekt zich uit tussen de gemeentegrenzen van Nijmegen, Groesbeek, Heumen en Mook en Middelaar. Het ministerie van LNV en de provincies Gelderland en Limburg maken het project mogelijk. De eerste fase start in november 2009 en medio 2017 zijn de laatste maatregelen uitgevoerd.