D66

maandag 16 november 2009

Phyrrus-overwinning voor blauwvintonijn

Door slechts de quota wat te verlagen heeft ICCAT gekozen voor korte termijn economische belangen en niet voor het voortbestaan van de soort en lange termijn perspectief voor de visserijsector , zegt Europarlementariƫr Gerben Jan Gerbrandy in een reactie op de uitkomst van de jaarlijkse vergadering van de internationale visserij organisatie ICCAT, International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas.

Phyrrus

Volgens Gerbrandy heeft ICCAT, waar de Europese Commissie ook lid van is, nagelaten het voortbestaan van de blauwvintonijn te garanderen. Het wordt gebracht als een enorme beperking van de vangst, maar de soort zal er niet door overleven. Een Phyrrus-overwinning dus.

Onvoldoende

De internationale visserij organisatie heeft de quota verlaagd van 19.950 ton tot 13.500 ton. Volgens het eigen wetenschappelijk ICCAT-advies heeft de soort bij quota van 8.000 ton al niet meer dan 50% kans om in 2023 weer op kracht te zijn. Deze maatregel is volgens Gerbrandy dus volstrekt onvoldoende.

Big business

Naast de formeel vastgestelde quota is er een groot probleem met illegale vangsten op blauwvintonijn. Ondanks de huidige limiet van zon 20.000 ton, wordt er naar verwachting jaarlijks tussen de 35.000 en 60.000 ton gevangen. Een vis die 70.000 Euro kan opbrengen, trekt veel aandacht, vooral ook van criminele organisaties. Het is een miljardenbusiness. De enige manier om het uitsterven van deze vis te voorkomen, is door de handel te verbieden. Alleen dan worden ook de illegale vangsten bestreden, licht Gerbrandy toe.

Druk

In maart volgend jaar wordt besloten over de nieuwe samenstelling van de lijst van bedreigde diersoorten onder het zogenaamde CITES-verdrag. Daar zal de blauwvintonijn aan toegevoegd moeten worden. Gerbrandy zal maximale druk uitoefenen op de EU om het daartoe leidende CITES-voorstel van Monaco te omarmen. Zon schitterende vis mogen we niet onder onze ogen laten uitsterven. Het is echt onacceptabel dat wij op zon onverantwoorde wijze omgaan met onze natuurlijke rijkdommen en met de lange termijn economische belangen.