Nederlands Jeugdinstituut


100ste erkende jeugdinterventie gepubliceerd

Eerste jeugdinterventie erkend op niveau II: `Waarschijnlijk effectief'

Met de erkenning van de Moeder-baby interventie (MBI) door de Erkenningscommissie Interventies, zijn twee mijlpalen bereikt. De Moeder-baby interventie is de eerste jeugdinterventie, die erkend is als `Waarschijnlijk effectief'. En daarnaast is het de 100ste jeugdinterventie, die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Moeder-baby interventie

De preventieve Moeder-baby interventie is ontwikkeld voor moeders met depressie en hun baby. De interventie helpt moeders om stapsgewijs de kwaliteit van de interactie met hun baby te verbeteren. Het doel is te voorkomen dat het kind op latere leeftijd zelf psychosociale problemen ontwikkelt. De Moeder-baby interventie is ontwikkeld door Dimence. Dimence is een grote aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Overijssel.

Erkenning

De Erkenningscommissie Interventies beoordeelt de kwaliteit en effectiviteit van interventies op het gebied van jeugd(gezondheids)zorg, jeugdwelzijn, gezondheidsbevordering en preventie. Dit gebeurt aan de hand van vastgestelde criteria. Afhankelijk van de criteria waaraan een interventie voldoet, krijgt deze het oordeel `Theoretisch goed onderbouwd', `Waarschijnlijk effectief' of `Bewezen effectief'. De oordelen volgen een getrapt systeem: voor erkenning op een hoger niveau, moet de interventie ook voldoen aan de criteria van de niveaus daaronder. Erkende interventies worden onder meer gepubliceerd in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut. De Erkenningscommissie Interventies gaf nog niet eerder aan een jeugdinterventie een erkenning af op het tweede niveau, `Waarschijnlijk effectief'.

Effectieve jeugdzorg

De beoordeling van jeugdinterventies op effectiviteit maakt deel uit van een breder traject om de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening in de jeugdsector te bevorderen. Door erkende interventies publiek toegankelijk te maken via de website www.nji.nl/jeugdinterventies kunnen professionals hun zorgaanbod verbeteren. Het Nederlands Jeugdinstituut biedt ook andere bouwstenen om te werken aan effectiviteit, zoals overzichten van werkzame principes, handreikingen voor en ondersteuning bij methodiekontwikkeling, effectonderzoek en professionalisering.