Trots op Nederland

Nieuws

16 nov 2009 | Debat verhoging AOW

Voorzitter,

Het standpunt van het kabinet: de AOW moet omhoog omdat het in de nabije toekomst niet meer is te betalen. De houdbaarheid van de overheidsfinanciën komt in het gedrang.

Volgens de Minister van Financiën heeft de kredietcrisis grote gaten geslagen in de buffers en is dus een verhoging van de AOW-leeftijd nodig en uiteindelijk gewoon solidair. Uit de volkskrant van 26 oktober 2009: `De crisis heeft grote gaten geslagen in de buffers, aldus Bos. `Om die sociale en solidaire voorzieningen betaalbaar te houden, hadden we de afgelopen jaren goede buffers opgebouwd, met name een lage schuld en een positief financieringssaldo. Toen kwam de crisis. En weg waren de buffers.'

We moeten bezuinigen. En wat is de makkelijkste maar meest kwetsbare groep om op te bezuinigen: de ouderen. De verhoging van de AOW leeftijd is dus een bezuinigingsmaatregel. De Minister van Financiën spekt de banken voor bijna 100 miljard euro, zonder één enkele garantie te vragen dat zij kredieten verlenen. Het kabinet gooit 22 miljard euro over de schutting aan allerlei subsidies. Het kabinet geeft ruim 4,5 miljard euro aan ontwikkelingssamenwerking, zonder een degelijke controle op de effectiviteit.

Dit kabinet maakt geen fundamentele keuzes, maar toont eindelijk daadkracht: ze verhoogt de AOW leeftijd en verkoopt dat als oplossing voor de economische crisis.

Een aantal vragen;

|>Verandert de AOW nu niet van een volksverzekering naar een werknemersverzekering?
|>Wat zijn de uitvoeringskosten van deze nieuwe regeling? |>Wat is uw definitie van `zware beroepen'?
Ik neem aan dat u zo met een heldere uitvoerbare definitie van `zware beroepen' komt. Tot nu toe slechts stoere taal. |>Wat is de positie van de ZZPer bij deze AOW verhoging? |>Wat moet een aannemer met maar 25 man in dienst doen met stratenmakers, dakdekkers en metselaars die hij na 30 jaar een andere baan moet aanbieden? Een secretaressebureau beginnen?

Voorzitter,

Argument van het Kabinet om te bezuinigen is om twee redenen oneigenlijk. Ten eerste heeft de Minister van Financiën in een ingezonden artikel in de Volkskrant toegegeven dat de bezuiniging niet wordt doorgevoerd wegens onbetaalbaarheid van de AOW, maar om andere zaken te kunnen betalen. Uit de Volkskrant van 26 oktober 2009: `Allereerst omdat het niet enkel gaat om de betaalbaarheid van de AOW maar minstens zozeer om de betaalbaarheid van goede zorg, goed onderwijs, veilige buurten en een fatsoenlijke sociale zekerheid.'

Waarom niet een andere keuze gemaakt? Ik heb er al een aantal genoemd. Waarom niet de instroom van kansarme immigranten stoppen?

Ten tweede is het argument om te bezuinigen wegens kredietcrisis onzinnig omdat de maatregel pas over 11 jaar ingaat. De verdwenen buffers worden dus niet nu, maar pas over 11 jaar weer aangevuld als we de redenering van Bos volgen.

Het is een asociale bezuiniging. Zonder goede maatregelen om ouderen aan het werk te krijgen en te houden zijn ouderen echt de dupe. De 50 plusser worden aan de kant gezet. Ouderen zonder baan verdwijnen in de bijstand en moeten hun vermogen `opeten'. Als ze uiteindelijk aanspraak kunnen maken op een AOW-uitkering zullen velen straatarm zijn. Door de leeftijd op te rekken neemt het aantal ouderen, bij een ongewijzigde arbeidsmarkt, in de bijstand sterk toe.

Voorzitter,

Maak fundamentele keuzes. De verhoging van de AOW leeftijd is geen oplossing voor de economische crisis.

-> 65 jaar blijft staan!

-> Doorwerken willen we stimuleren!

-> Zorg dat de 50 plussers aan het werk blijven!

Rita Verdonk