Gemeente Heumen

Vinnig begrotingsdebat

Nog voor de CDA-fractie bij monde van Ferdinand van Wijk op 12 november aan haar algemene beschouwingen begonnen was, kreeg ze al de mantel uitgeveegd door Harry Smeets van de VVD. Hij had de voorstellen die christen-democraten klaar hadden liggen al gelezen en haalde ferm uit: Ik ben verbijsterd. De voorstellen leiden tot niets en zijn in strijd met de afspraken die we hier eerder hebben gemaakt. Ik kan u nu al verzekeren. De VVD gaat niet in één college zitten met het CDA. Nu niet en 2010 niet.

Van Wijk stak vervolgens van wal met zijn beschouwingen en werd ook daarin voortdurend onderbroken. Vooral de opvatting van het CDA dat de lastenverzwaring voor de burgers te ver gaat en dat de gemeentelijke organisatie zelf moet opdraaien voor de financiële problemen moest het ontgelden. Wat ons betreft maken gemeenten de verkeerde keuze als ze hun tekorten doorberekenen aan de burger. Dat is schadelijk voor de lokale en regionale economie, zei Van Wijk. Zijn fractie diende een amendement in om de ozb-verhoging voor 2010 met 4% incidenteel terug te draaien (te betalen uit het overschot van 118.250 dat in dat jaar is voorzien) en bovendien nog eens structureel met 4%. Het gat dat daardoor ontstaat moet worden gevuld door bezuinigingen op de bedrijfsvoering van de gemeente.
Het idee lokte felle kritiek uit van John Arts (PvdA/GroenLinks) die het CDA verweet gaten in de meerjarenbegroting te schieten die in de toekomst voor grote problemen kunnen zorgen. Ik heb grote twijfels of het CDA een betrouwbare partner is in het beheer van de gemeentelijke financiën, aldus Arts die de voorstellen onverantwoord noemde.

Ook burgemeester Van Zomeren verwierp de opties van het CDA. We hebben u een sluitende begroting gepresenteerd met goede mix van maatregelen. We vragen burgers een hogere belasting waarmee we nog steeds een goedkope gemeente zijn maar we snijden ook wel degelijk in onze eigen bedrijfsvoering.
Uiteindelijk kreeg het CDA van andere fracties geen steun voor haar amendement.

voorstellen
Een motie van Democraten Gemeenten Heumen waarin het college werd gevraagd naar meer bezuinigingsmogelijkheden te zoeken, kreeg wel steun. De motie vroeg om na te gaan of alle reserves die de begroting elk jaar weer opvoert wel echt nodig zijn en droeg b&w daarnaast op met het oog op de grote risicos in de komende jaren, voor 20% van de uitgaven bezuinigingsvoorstellen te doen. Als die voorstellen er voor 3 maart volgend jaar liggen, kan de nieuwe raad na de verkiezingen van die datum verantwoorde keuzes maken.
De coalitiepartijen PvdA/GroenLinks en de VVD vonden deze motie aanvankelijk te ver gaan omdat ze het college niet wilden vastleggen op 20%. Ook het college zelf vond de motie onnodig omdat het al heeft aangekondigd om de financiën kritisch onder de loep te nemen. Na een verduidelijking van Mieke de Graaff dat de motie van haar fractie bedoeld was om keuzemogelijkheden te bieden en dat het niet de bedoeling was ook voor de volle 20% te gaan bezuinigen, vonden alle fracties elkaar na een kleine wijziging. Het college wordt nu gevraagd bezuinigingen aan te dragen tot een percentage van 20% en niet van 20%.

Uiteindelijk werd de meerjarenbegroting 2010-2013 vastgesteld met de stemmen van VVD, Samen Verder en PvdA/GroenLinks voor. Democraten Gemeente Heumen en CDA stemden tegen. Eerstgenoemde fractie omdat ze de ramingen voor de toekomst niet solide genoeg vindt en het CDA omdat ze de lastenverzwaring voor de burgers te ver vindt gaan.

Hieronder kunt u de volledige teksten van de fracties aanklikken:

Algemene beschouwingen PvdA/GroenLinks download (VVD: geen digitale versie beschikbaar)
Algemene beschouwingen CDA download
Algemene beschouwingen Democraten Gemeente Heumen download Algemene beschouwingen Samen Verder download