Senternovem

16-11-2009 | Do's en dont's van duurzaam ondernemen

Derde New business, Green business bijeenkomst (Oost).

Op 12 november organiseerde het programma Milieu & Technologie de derde regionale bijeenkomst New business, Green business. Hiermee bieden we MKB bedrijven uit vooral de industrie een platform om met elkaar te praten over duurzaamheid en ervaringen uit te wisselen. Met 36 bedrijven waren we te gast bij transportbedrijf Koninklijke Rotra Forwarding BV in Doesburg, Gelderland.

Na een interessante presentatie door commercieel directeur Machiel Roelofsen was er een rondleiding waarin Rotra trots hun automatisch Gazelle-fietsen warehouse lieten zien. Daarna waren er twee parallele sesies: duurzame logistiek en duurzame productieprocessen.

De eerste groep werd geleid door Simone Winkelhorst die de ervaring van Rotra met het thema duurzaamheid uiteenzette. Hun volledig geautomatiseerde opslag, handling, routeplanning en slim transport voor Gazelle bespaart jaarlijks vele kilometers en voorkomt 35% van de schade aan fietsen vergeleken met vroeger. Daarnaast lopen ze voorop door proeven met een ethanoltruck en een truck met aardgasmotor.

In de andere groep vertelde Thomas Luiten van haardenfabrikant Interfocos gepassioneerd over de ervaringen met het optimaliseren van hun organisatie door lean manufacturing. Hun hele productieproces is op de kop gezet. Door voortaan op bestelling te produceren en geen voorraden aan te leggen en te moeten beheren is er geen verspilling meer. De productie gaat nu sneller en schoner dankzij diverse procesinnovaties.

De discussie die daardoor ontstond met de andere aanwezige ondernemers leverde een grote hoeveelheid do´s en don´ts op met betrekking tot duurzaam ondernemen (download onderaan de complete lijst).

Een aantal voorbeelden:

Do's


-betrek de keten


-laat aannames los


-investeer in kennis


-kijk kritisch naar jezelf en anderen


-koester vakmanschap

Dont's


-drive puur vanuit marketing


-window dressing


-afwachten


-opgeven

SenterNovem organiseert de New Business, Green Business bijeenkomsten in synergie met het duurzaamheidsplatform van BMD Advies.