Gemeente Veenendaal


Eerste weekendarrangement uitgedeeld in Veenendaal

De gemeente Veenendaal gaat geweld in het weekend harder aanpakken en heeft hiervoor het weekendarrangement ingevoerd. Dit weekend kreeg de eerste geweldpleger met de aanpak te maken. De aanpak houdt in dat geweldplegers die vanaf vrijdagavond worden aangehouden, in principe tot maandag in de cel blijven. Daarna worden ze direct voorzien van een boete, het vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen.

Veenendaal kampt net als de rest van het land met geweld op straat, in het verkeer, bij het sporten, in het uitgaansleven en thuis. Uit ervaring blijkt dat geweld zich met name in het weekend manifesteert. Een stevige aanpak en een bijbehorende campagne moeten de geweldscijfers verlagen. Juist in het weekend, waarin veel mensen ontspanning zoeken, is de impact van geweld groot. Het afschrikwekkend effect van de werkwijze moet bijdragen aan een daling van het aantal geweldsincidenten.

Â

Met de werkwijze wordt maximaal gebruik gemaakt van wettelijke mogelijkheden om verdachten in voorlopige hechtenis te houden. Daarmee wordt enerzijds een lik-op-stukaanpak mogelijk zodat de verdachte op maandag met een concrete beslissing de deur verlaat. De politie gebruikt het weekend om het onderzoek naar het geweldsincident indien mogelijk af te ronden. Daarnaast ondervindt de betrokkene direct de consequenties, doordat hij of zij tot maandag in de cel zit en die ochtend niet op de opleiding of op het werk kan verschijnen. De methode is gericht op meerderjarigen.

Â

De politie deelde het afgelopen weekend het eerste weekendarrangement uit aan een 26-jarige man uit Veenendaal. Hij wordt ervan verdacht in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 02.40 uur een 34-jarige man uit Veenendaal met een glas in zijn gezicht te hebben geslagen in een horecagelegenheid aan de Markt. De verdachte werd aangehouden en zit nog in verzekering.

Â

Meer informatie is te vinden op www.meteenzitten.nl.