Nederlands Jeugdinstituut


VoorZorg en STUKYOUTOO winnen Jan Brouwersprijs 2009

Evean Jeugdgezondheidszorg heeft met het programma VoorZorg de Jan Brouwerprijs 2009 gekregen. Dat is maandag 16 november bekend gemaakt tijdens het congres Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. De Jan Brouwerprijs wordt toegekend aan projecten of activiteiten die tot doel hebben kindermishandeling te voorkomen. VoorZorg deelt de prijs met het project STUKYOUTOO.

VoorZorg

VoorZorg is een programma voor jonge vrouwen tot 25 jaar die zwanger zijn van hun eerste kind en weinig of geen opleiding hebben genoten. Zij krijgen verpleegkundige ondersteuning bij hun zwangerschap en bij de verzorging en opvoeding van hun kind. Het doel van het programma is de optimale ontwikkeling van kinderen en moeders te bevorderen. Dit gebeurt onder meer door de eigen gezondheid en competenties van de (aanstaande) moeder te bevorderen, waar nodig risicogedrag te veranderen en haar sociale netwerk te versterken. De jury van de Jan Brouwerprijs was vooral te spreken over de laagdrempeligheid, het bereik en de positieve externe evaluaties van het project.

Uitvoering

Het van oorsprong Amerikaanse programma wordt door het Nederlands Jeugdinstituut, VU Medisch Centrum en instellingen voor jeugdgezondheidszorg vertaald naar de Nederlandse situatie. Evean Jeugdgezondheidszorg in Zaanstreek-Waterland is als eerste in Nederland begonnen met de experimentele uitvoering van het VoorZorg programma in Nederland. Inmiddels voeren 11 organisaties voor jeugdgezondheidszorg het programma uit.

STUKYOUTOO

In het project STUKYOUTOO van Stichting Stuk Amsterdam en BZN Atlas Antwerpen maken jongeren die misbruikt of mishandeld zijn of hiermee te maken hebben, filmpjes die op de site van STUKYOUTOO en op YouTube geplaatst worden. Op deze wijze maken zij kindermishandeling en de gevolgen daarvan bespreekbaar.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze projecten verwijzen wij naar de betreffende websites: www.voorzorg.info en www.stukyoutoo.com.