Openbaar Ministerie

Vastgoedfraudezaak bij de rechtbank Haarlem

16 november 2009 - Functioneel Parket

In de rechtbank Haarlem start dinsdag 17 november de behandeling van het vastgoed fraudeonderzoek Klimop. Het Functioneel Parket verdenkt ongeveer 125 verdachten van betrokkenheid bij fraude in de vastgoedwereld. Het vermoeden is dat er ruim 200 miljoen euro is weggesluisd.

Dinsdag staan de eerste twee verdachten op zitting. De verdenking is dat deze twee verdachten hun bedrijf beschikbaar hebben gesteld voor het doorbetalen van vermoedelijk frauduleus verkregen gelden. Een aantal verdachten in dit onderzoek moeten zich in 2010 voor de rechter verantwoorden. Ook wordt een aantal verdachten een transactie aangeboden.

Strafrechtelijk onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek wordt door de FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst Economische Controledienst) verricht. Uit dit onderzoek is gebleken dat de hoofdverdachte vermoedelijk grote projecten liet bouwen en daarbij heeft gefraudeerd door rekeningen op te hogen of door rekeningen te versturen waar geen diensten voor geleverd werden, zogenaamde spookfacturen. Het geld kwam via tussenschakels terecht bij een netwerk van verdachten. Daarnaast werden panden voor te hoge of juist te lage bedragen verhandeld aan investeerders. Het vermoeden is dat op deze manier ook weer geld in de zakken van de verdachten belandde.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak staat gepland op 17, 19, 20, 24, 26 en 27 november 2009, elke dag vanaf 9.30 uur bij de rechtbank Haarlem.