Buitenlandse Zaken België


Datum: 16/11/2009

FAO Voedseltop te Rome - Charles Michel: "België heeft sinds 2008 haar voedselhulp verdubbeld"

Naar aanleiding van de Voedseltop van de VN-landbouworganisatie FAO in Rome de komende dagen, onderstreept Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel de stijgende inspanningen van België in de strijd tegen honger.

"In onze wereld lijden meer dan 1 miljard mensen honger en zijn 2.5 miljard mensen ondervoed. Eén kind op drie in een ontwikkelingsland is ondergroeid. In deze context is een toegenomen engagement acuut," aldus Minister Michel.

Zo werden de middelen voor voedselhulp verhoogd van 18 miljoen euro in 2008 tot 25 miljoen in 2009 en 32 miljoen euro voor 2010. (Het afgelopen jaar ging onder meer Belgische voedselhulp naar de 330.000 vluchtelingen in Kenia afkomstig uit Somalië en Soedan. Met de Belgische financiering kon het wereldvoedselprogramma 1.300 ton voedsel kopen voor de bijzondere nutritionele noden van kleine kinderen en jonge moeders.)

Inmiddels is ons land op het goede spoor om dit engagement waar te maken, zowel via snelle humanitaire respons op de voedselcrisis als door structurele maatregelen.

Bij het uitbreken van de wereldwijde voedselcrisis, vorig jaar al, heeft ons land zich ertoe verbonden om tegen 2010 een aandeel van 10% van de Belgische ontwikkelingshulp aan landbouw en plattelandsontwikkeling te besteden, en dit aandeel geleidelijk op te drijven tot 15% tegen 2015. Een inhaalbeweging was nodig omdat donoren de afgelopen jaren steeds minder hulp aan de landbouwsector gaven, hoewel deze essentieel is om de wereldbevolking te voeden.

Verder wordt dit jaar het Belgische Overlevingsfonds (BOF) vernieuwd. Het Belgisch Overlevingsfonds is een specifiek fonds, door het Parlement opgericht bij wet in 1983 en gefinancierd door de Nationale Loterij, dat lange termijn projecten ondersteunt om de voedselzekerheid van kwetsbare groepen in de armste landen te verbeteren. Het Parlement plant eerstdaags een wet stemmen die het BOF, herdoopt tot het Belgisch Fonds voor Voedselzekerheid, van nieuwe middelen voorziet.

Ook op niveau van de samenwerking van land tot land krijgt landbouw ten voordele van voedselzekerheid toenemende aandacht. Zo wordt landbouw een prioriteit in de nieuwe samenwerkingsakkoorden voor de komende jaren tussen België en de Democratische Republiek Congo, en ook tussen ons land en Burundi (49 miljoen euro in 2010-2013).

België zal in Rome andere landen, donoren en ontwikkelingslanden, aanmoedigen om eveneens de inspanningen op te drijven, zeker nu de klimaatsverandering een extra bedreiging vormt voor voedselzekerheid in de armste landen.