Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Gerda Verburg roept FAO-Voedseltop op tot Groene Revolutie in Afrika

Persbericht | 16-11-2009

Met een oproep tot een tweede Groene Revolutie zal minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de voedseltop van de FAO toespreken. De FAO, de landbouw-en voedselorganisatie van de Verenigde naties (VN), houdt deze week in Rome een driedaagse top over mondiale voedselzekerheid.

Minister Verburg bezoekt morgen de driedaagse World Summit on Food Security. In haar speech staat de minister morgen stil bij de mondiale voedselcrisis die in haar ogen naar de achtergrond is gedrongen door de economische en financiële crisis die de wereld treft. Volgens Verburg blijft de voedselcrisis actueel omdat de wereld voor de grote opgave staat om in 2050 9 miljard monden te voeden.

Groene Revolutie in Afrika

Eén van de antwoorden op de voedselcrisis moet volgens Verburg komen van een tweede Groene Revolutie, die zij vooral in Afrika wil laten plaatsvinden. "Het moet een revolutie in meest letterlijke zin zijn: een revolutie in ideeën, in technologiën, in handelsbeleid, markttoegang en het genereren van financiële middelen. Dit vraagt om nieuw denken, creatief en innovatief." De Nederlandse regering trekt sinds 2008 jaarlijks EUR 50 miljoen uit voor verbetering van kennis en infrastructuur van de landbouw in ontwikkelingslanden.

Klimaat

Een duurzame landbouw kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het klimaatprobleem. Verburg: "Het verduurzamen van de landbouw kan de CO2-uitstoot verminderen, sommige rapporten spreken zelfs van de mogelijkheid dat de landbouw CO2 neutraal is in 2030. Maar de landbouw moet zichzelf ook voorbereiden op klimaatveranderingen en investeren in het telen van gewassen die groeien ondanks droogte, of juist een nat klimaat."

CSD

Met haar oproep geeft minister Verburg een vervolg aan haar voorzitterschap van de CSD, de VN-commissie Duurzame Ontwikkeling. Onder haar leiding spraken 80 landen in mei uit dat verduurzaming van de mondiale landbouw noodzakelijk is om het voedselprobleem te lijf te gaan.