Senternovem

16-11-2009 | Fosfaten en Tapijten winnaar beautycontest Cradle to Cradle & Energie

De Nederlandse alliantie Kiemkracht(fosfaten) en Desso Group B.V.(tapijten) zijn tijdens het 10e Nationaal Sustainability Congres in Den Haag uitgeroepen tot winnaars van een Cradle to Cradle & Energie `beautycontest'. Beide bedrijven winnen met deze uitslag financiële ondersteuning voor een verdere uitwerking van het winnende voorstel tot een businessplan.
[Prijswinnaars%20beautycontest%20Cradle%20to%20Cradle%20%26%20Energie_ tcm24-318389.JPG]
Op de foto: links dhr Rob van Haren, directeur Kiemkracht; midden: Herman de Boon vz. werkgroep C2C en energyefficiency en effectiviteit; dhr. Alexander Collot d'Escury, CCO Desso.

De beautycontest was een initiatief van de werkgroep Cradle to Cradle binnen het Platform Ketenefficiency. Deze werkgroep richt zich op het raakvlak Cradle to Cradle en energie-efficiency en effectiviteit in de keten.

Uit een zestal domeinen, door de werkgroep geselecteerd als potentieel te 'vercradelen' ketens, zijn met begeleiding van Royal Haskoning en Erasmus Universiteit Rotterdam, uiteindelijk 5 voorstellen ingediend. De voorstellen hadden betrekking op de bouw, zorg, tuinbouw, tapijt en fosfaten.

"Het voorstel van Desso betreft een groot deel van de keten en behandelt een groot aantal aspecten (oa energie, grondstoffen, toxiteit). Het voorstel van Kiemkracht behandelt een in Nederland nog onvoldoende onderkend probleem, namelijk de toekomstige fosfaattekorten. Het biedt een voorbeeldfunctie richting de aanpak van andere afvalstromen", aldus de jury die bestond uit 4 onafhankelijke vakinhoudelijke experts. Daarnaast vond de jury het ingeleverde voorstel van de tuinbouw, een eervolle vermelding waard.

Het programma EnergieTransitie is een samenwerking van overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. EnergieTransitie heeft als doel een geheel duurzame energievoorziening in 2050. Aan deze Energietransitie wordt vanuit 7 platforms invulling gegeven. Het platform Ketenefficiency is hier een van. Bij ketenefficiency gaat het erom meerdere schakels of een gehele keten zo energie-efficiënt en -effectief mogelijk (her) in te richten, organisatorisch en technologisch.