Gemeente Rhenen


Gemeentebestuur achter verklaring raad over De Tabakshof

16 november 2009 - Het college van burgemeester en wethouders van Rhenen staat vierkant achter de verklaring van de fracties van de PvdA, de VVD, de Progressieve Combinatie, het CDA en de SGP, die verontwaardigd zijn over de gang van zaken bij het zojuist geopende woon-zorgcomplex De Tabakshof in Elst.

Het college vindt ook dat het geen pas geeft dat de verpleeghuisplaatsen op de begane grond van De Tabakshof niet bereikbaar zijn voor de bewoners van Elst en directe omgeving. Na ondertekening van de huurcontracten met de Rhenense Woningstichting heeft de zorgaanbieder Quarijn voor deze plaatsen voor dementerende ouderen een andere opzet gekozen. De zorgplaatsen worden in de particuliere sfeer aangeboden aan een exclusieve doelgroep welgestelde dementerende ouderen, met huurprijzen, inclusief betere zorg, van 3.500 euro per maand.

De gemeente Rhenen heeft meegewerkt aan een kleinschalig woon-zorgcomplex in Elst om betaalbaar wonen en zorg voor de inwoners in hun eigen omgeving te realiseren, zeggen wethouders Marius Guichelaar en Ad van Hees namens het gemeentebestuur. ,,Dit blijkt nu anders uit te pakken. De grond hebben wij aan de Rhenense Woningstichting tegen een goedkope prijs verkocht.

,,Het was de bedoeling dat er in Elst betaalbare woningen zouden komen. Wij zijn net als de gemeenteraad verrast door de actie van Quarijn. Pas twee weken voor de opening van De Tabakshof hoorden wij dat Quarijn voor de plaatsen van dementerende ouderen in zee is gegaan met een particuliere zorgaanbieder. En dat de plaatsen 3.500 euro per maand kosten.

De plaatsen voor dementerende ouderen in Elst waren de eerste plaatsen, die de gemeente Rhenen voor deze doelgroep bouwt. ,,Deze plaatsen hadden wij bestemd voor mensen, die het kunnen betalen. Daarbij hoopten wij natuurlijk dat de plaatsen aan Elstenaren toegewezen zouden worden. Of aan iemand uit Achterberg of Rhenen. Het is jammer, dat de plaatsen door de prijs van 3.500 euro per maand alleen gehuurd kunnen worden door mensen met een gevulde portemonnee. Bovendien mag er van deze gang van zaken geen enkele precedentwerking uit gaan naar andere projecten in onze gemeente.