KNHS

KNHS Trainersseminar presenteert de top van Oranje 16 november 2009
trainersseminar2

Op 15 en 16 januari 2010 wordt in Ermelo het jaarlijkse KNHS Trainersseminar gehouden. Voor deze komende editie komt de vaderlandse top, en daarmee de wereldtop, van hippisch Nederland naar Ermelo om kennis te delen en kunnen te tonen.

Op vrijdagavond zal bondscoach Rob Ehrens vertellen over het trainen van ruiters en springpaarden. Ehrens zal met zowel meer als minder ervaren ruiters en paarden aan het werk gaan. Uiteraard is er ook volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

De zaterdag staat in het teken van de dressuur. De wereldtoppers Edward Gal, Hans Peter Minderhoud gaan dan aan het werk in de rijbaan in Ermelo. Ook nu zullen er weer combinaties van verschillend niveau aan het werk gaan.
Beide dagen zal het KNHS Trainersseminar onder leiding staan van KNHS-instructeur Johan Hamminga.

Programma:

Vrijdagavond
Rob Ehrens en Johan Hamminga aan het werk met verschillende combinaties
Aanvang 19.30 uur tot +/- 22.00 uur
Toegang: 20 euro

Zaterdag
Hans Peter Minderhoud en Edward Gal aan het werk samen met Johan Hamminga
Start programma rond 09.30 uur met ontvangst
Ochtendprogramma van 10.00 tot 12.30 uur
Lunch
Middagprogramma van 13.30 u tot +/- 16.00 u
Toegang: 55 euro
Toegang voor zowel vrijdag als zaterdag (combi) is 65 euro. De toegangsprijs voor zaterdag of de beide dagen is inclusief lunch en een DVD van het seminar.

Opgeven
Opgeven voor het KNHS Trainersseminar op 15 en 16 januari 2010 kan door een mail te sturen naar:
trainersseminar@knhs.nl. Bent u niet in de gelegenheid om te mailen, dan kunt u zich telefonisch opgeven via 0577-408 268.

Lees via onderstaande download het interview met Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Nicole Werner dat vorig jaar in PaardenSport verscheen.

Johan Hamminga (13-3-1952)

Als boerenzoon van een gemengd agrarisch bedrijf in Midlaren begon Johan Hamminga in 1979 als instructeur bij de KNF in Ermelo. Negentien jaar lang was hij betrokken bij het verrichtingsonderzoek van de hengsten van het KWPN, waarbij hij ook tuigpaarden trainde. Acht jaar lang was hij trainingsleider. Vanaf 1984 heeft Johan Hamminga ook zijn eigen trainings- en africhtingsstal in Elspeet.

Bij de fusie van de hippische organisaties in 2002 werd Johan Hamminga hoofdinstructeur van de KNHS. Johan Hamminga is een paardenman in hart en nieren. Al zijn vrije tijd besteedt hij aan het volgen van de sport in binnen- en buitenland en aan het nationaal jureren. Ik vind het mijn taak om niet alleen door instructie maar ook door het jureren te proberen richting te geven aan de ontwikkeling van de sport, verklaart Hamminga.
Sinds 1 oktober 2009 is Hamminga niet meer in vaste dienst bij de KNHS maar wordt er nog wel graag gebruik gemaakt van zijn kennis. Op freelance basis wordt hij ingezet als docent van de KNHS instructeurs opleidingen. Daarnaast is Hamminga betrokken bij de bijscholing en opleidingen van zowel de dressuurjuryleden als van het docentencorps van de KNHS opleidingen.

Rob Ehrens (30-10-1957)

Rob Ehrens runt een paardenbedrijf samen met zijn compagnon Theo Jansen in Velp en geeft les. Hij was in het verleden zelf actief als wedstrijdspringruiter, maar is hier in 2002 met zijn benoeming als bondscoach voor de jeugd mee gestopt. Sinds 2005 heeft hij de overstap gemaakt naar bondscoach senioren.

Prestaties:

- In 2006 heeft hij de cursus Master-coach met succes afgerond.
- Sinds 1 oktober 2004 bondscoach Senioren (successen op Kampioenschappen; 2005: Europese Kampioenschappen teambrons, individueel brons Jeroen Dubbeldam, 2006: Wereldkampioenschappen teamgoud, 2007: Europese Kampioenschappen teamgoud)
- Sinds 1 maart 2002 bondscoach springen Junioren & Young Riders en vanaf maart 2004 ook bondscoach springen ponys (successen op Europese Kampioenschappen; 2002: teamgoud Junioren, individueel zilver Suus Kuyten, 2003: teamzilver Young Riders, individueel zilver Wim Vos, 2004: teambrons Young Riders, teambrons Junioren, individueel brons voor Stephanie Brugman)

- Was ook in 1992 en 1993 bondscoach springen ponys (successen op Europese Kampioenschappen; 1992: teamzilver, individueel goud Bram Landa, 1993: teambrons)

Rob boekte als ruiter vele successen:

- In zijn jeugd maakte hij een bliksemcarrière. Bij de ponys was hij NKB-kampioen. Vanwege zijn toen nog niet al te forse lengte stapte hij pas op zijn 18e over naar de paarden, waar hij in anderhalf jaar tijd, onder begeleiding van Henk Nooren, van landelijk niveau naar de Grote Prijs rubriek in Hickstead reed.

- Werd twee keer Nederlands kampioen (1983 en 1988).
- Vertegenwoordigde Nederland vier maal op Europese Kampioenschappen (München 1981- teambrons, Hickstead 1983, Dinard 1985 en St. Gallen 1987)

- Deed mee aan de Olympische Spelen in Rotterdam (1980) en was geselecteerd voor de Olympische Spelen in Los Angeles (1984).
- Nam deel aan de Wereldkampioenschappen in Dublin (1982) en Aken (1986).

- Reed vier wereldbekerfinales, waarbij hij twee keer in de top 10 eindigde. Bij 14 wereldbekerkwalificaties eindigde hij in de top 5, waarvan vier keer op de eerste plaats.

- Won in zijn carrière meer dan 30 Grote Prijzen, waaronder de Grote Prijs van Hickstead, Calgary, Wiesbaden, Den Bosch, Adam, Leeuwarden, Walldorf, Helsinki en Zuidlaren.

- Veel van bovenstaande successen behaalde hij met zijn paard Olympic Sunrise, die later naar Amerika verkocht werd.

- Won in 1997 het Wereldkampioenschap voor Jonge Paarden bij de 7-jarigen met Ilian.

- Behaalde in de periode bij Stal Havikerwaard (1998-2002) met de hengst Celano tijdens het CSI Zwolle tweemaal de titel Best Stallion (2000 en 2001) en werd ondermeer tweede in de Grote Prijs van Leeuwarden en vijfde in Arnhem.

Hans Peter Minderhoud (7-10-1973)

Hans Peter Minderhoud begon met paardrijden toen hij als 6-jarige op een manege in Westkapelle (Zeeland) in aanraking kwam met paardensport. Hij doorliep succesvol de HAVO en in 1992 deed hij nog een half jaar HEAO. Toen besloot hij definitief voor een carriere in de paardensport en ging hij werken bij Anky van Grunsven. In 2002 begon hij voor zichzelf in Harskamp op het complex van Resim Dressage en kreeg steeds al veel jonge paarden te rijden. En dat deed hij met veel succes. Al in 2001 werd hij Wereldkampioen bij de Jonge Paarden met Rubels en dit herhaalde hij in 2002. Ook in 2004 en 2005 werd hij Wereldkampioen bij de Jonge Paarden, ditmaal met Florencio. In 2005 kreeg hij de beschikking over Exquis Escapado, het voormalige Grand Prix paard van de Britse ruiter Carl Hester. Daarbij kwamen Exquis Nadine en de goedgekeurde hengst Exquis Rubiloh. Exquis Escapado is anderhalf jaar uit de running geweest vanwege een blessure en operatie, maar maakte in 2007 een succesvolle comeback in de Zware Tour. Hans Peter traint wekelijks bij Anky van Grunsven, maar wordt dagelijks begeleid door Edward Gal.
Zijn echte doorbraak in de Zware Tour kende Hans-Peter in 2007, toen hij 4e werd tijdens het NK in Eindhoven met Exquis Nadine. Hij behaalde een tweede plaats in de Grand Prix en Grand Prix Spécial tijdens Outdoor Gelderland. In Aken werd hij met het Nederlandse team tweede. De combinatie werd toen opgenomen in het A-kader en geselecteerd voor het Europees Kampioenschap dressuur in Turijn, waar hij met het Nederlandse team Europees kampioen werd. In 2008 reed de Harskamper zijn eerste Olympische Spelen. Met Exquis Nadine pakte hij teamzilver en eindigde individueel op een geweldige vijfde plaats.
Hans Peter kende een zeer succesvol wereldbekerseizoen 2008-2009, waarin hij zich met Exquis Nadine wist te kwalificeren voor de Wereldbekerfinale in Las Vegas. Hij werd er knap vierde. Dit resultaat werd herhaald tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in De Steeg deze zomer.

Edward Gal (4-3-1970)

Edward begon op zijn veertiende met paardrijden en eind jaren negentig kwam zijn ruitercarrière in een stroomversnelling. In 1998 werd hij vierde met de jonge Kappuccino in de PAVO Cup. Vervolgens won hij de nationale titel met dit paard in de Z2 bij de NBVR en werd hij kampioen in de klasse ZZ-Licht. Tussen 1999 en 2001 werd hij viermaal tweede op het NK in Nijmegen (3x Lichte Tour en 1x ZZ-Licht), een jaar later behaalde Edward met Gestion Lingh de titel in de Lichte Tour. Sinds 1999 komt Edward uit op internationale wedstrijden en was aanvankelijk bijzonder succesvol in de Lichte Tour. Al snel werd Edward opgenomen in het Gestion-team van Ad Strating. Hij maakte het vertrouwen dat hij kreeg meer dan waar en leidde meerdere paarden op tot Grand Prix niveau. Zowel Risky Business als Kappuccino, Gribaldi en Lingh wisten aansprekende scores te behalen. Met Lingh werd Edward Gal in 2003 voor het eerst opgenomen in het A-kader. Hij nam dat jaar voor Nederland deel aan het Europees Kampioenschap dressuur, maar wist helaas de individuele finale niet te halen. Het team won eveneens geen medaille. In 2004 werd het duo tweede in de Wereldbekerfinale van Düsseldorf, werd het goud gewonnen op het Nederlands Kampioenschap senioren en dwongen ze een teamplaats af voor de Olympische Spelen in Athene. Deelname zat er door overmacht niet in. In 2005 won Edward Gal met Lingh Grand prix in de wereldbekerfinale en werd uiteindelijk tweede in de Wereldbekerfinale (Las Vegas) en tweede op het Nederlands Kampioenschap. Lingh werd daarna verkocht aan de Amerikaanse Karin Reid Offield. Later was Edward ook met de KWPN-hengst IPS Gribaldi top op Grand Prix-niveau. Edward runt samen met Nicole Werner een dressuurstal in het Gelderse plaatsje Harskamp, waar ook zijn partner Hans Peter Minderhoud zijn bedrijf heeft gevestigd. Edward volgde aanvankelijk de HAVO, de MDS en een jaar HEAO, maar koos voor een leven in de paarden. Momenteel brengt hij de paarden Sisther de Jeu, Interfloor Next One, IPS Gribaldi en Moorlands Totilas uit in de Grand Prix. Met Sisther de Jeu en Moorlands Totilas zit Edward in het A-kader en met Next One in het B-kader. Beide A-kaderpaarden presteerden al fantastisch in de Lichte Tour. Moorlands Totilas maakte een spetterend Grand Prix-debuut tijdens Expo On Horse in Hengelo in 2008 op 8-jarige leeftijd. In zowel de winter van 2009 als tijdens het zomerkampioenschap werden Edward en Totilas op weergaloze wijze Nederlands Kampioen in de Zware Tour.
Op de Europese Kampioenschappen (2009) in het Engelse Windsor leverde Edward niet alleen een belangrijke bijdrage aan de gouden teammedaille voor Nederland met een wereldrecord in de Grand Prix (84.085%) maar veroverde hij ook individueel goud in de Kür met een nieuwe wereldrecord (90.75%) en won hij een zilveren medaille in de Grand Prix Spécial!