GroenLinks

GroenLinks wil steun voor onafhankelijke digitale media in Birma
De onafhankelijke media in repressieve staten moeten door Nederland krachtig ondersteund worden. Dat zegt Mariko Peters morgen bij de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken. "Nieuwe, digitale mediatechnieken kunnen het einde inluiden van het overheidsmonopolie op informatie in repressieve staten", aldus Peters. "Hier liggen dan ook veel kansen voor westerse diplomatie ter ondersteuning van mensenrechtenactivisten in landen als Birma en Iran".

In Birma vinden volgend jaar verkiezingen plaats. Hoewel de kans op eerlijke verkiezingen klein is, zijn er groeiende democratische krachten van Birmezen die deze kans willen aangrijpen om de beperkte ruimte voor democratie te vergroten.

Iran
De Birmezen voelen zich geïnspireerd door de berichten van bloggers en twitteraars die tijdens de verkiezingen in Iran de wereldopinie beïnvloedden. Het handjevol onafhankelijke mediaorganisaties dat in Birma met moeite het hoofd boven water houdt moet volgens Peters dan ook steun krijgen om de bevolking voor te bereiden op de verkiezingen. Zij kunnen voor binnen- en buitenland verslag doen van het proces en fraude in beeld brengen. Zo leggen deze media druk op de militaire junta.

Aung San Suu Kya
De laatste verkiezingen in Birma waren in 1990, toen Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi een overweldigende overwinning behaalde. Sindsdien zit zij vrijwel onafgebroken onder huisarrest en heeft de militaire junta de macht geheel naar zich toegetrokken. Tijdens de hardhandig terneergeslagen demonstraties van de monniken in 2007 bleek echter dat zelfs in het gesloten Birma men met gevaar voor eigen leven voor meer democratie wil knokken.

Peters zal bij de begrotingsbehandeling minister Verhagen vragen hiervoor extra geld vrij te maken.