Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 16 november 2009

Drie UvA-hoogleraren krijgen Europese miljoenensubsidie

Gepubliceerd op 16 november 2009

Prof. dr. Patti Valkenburg, prof. dr. Annemarie Mol en prof. dr. André Nollkaemper van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben een ERC Advanced Grant gekregen van de European Research Council (ERC). De ERC is een instituut voor financiering van baanbrekend onderzoek binnen de Europese Unie. Valkenburg ontvangt 2,5 miljoen euro, Mol 1,8 miljoen euro en Nollkaemper 2,1 miljoen euro.

De ERC Advanced Grant is een prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers. Het is onderdeel van het Europese Zevende KaderProgramma (KP7), een subsidieprogramma voor de jaren 2007-2013. De ERC Advanced Grant wordt toegekend aan excellente individuele onderzoekers voor grensverleggend onderzoek. Behalve de onderzoeksideeën wordt hierbij ook de track record van de onderzoekers en de onderzoeksomgeving beoordeeld.

De toekenningen:

The eating body in Western practice and theory - prof. dr. Annemarie Mol (Antropologie)

Annemarie Mol ontvangt 1,8 miljoen euro voor onderzoek naar het `etende lichaam' in de Westerse wereld. Iedereen weet wat `eten' is, maar in dit project wordt al die kennis tussen haakjes gezet, om zo met een frisse blik naar het bekende te kijken. Neem `gezond eten': vereist dat sobere matigheid of valt er ook van te genieten? En hoe stemmen mensen hun smaak af op hun voedsel en hun voedsel op hun smaak? Hoe verhouden eters zich tot anderen (dichtbij en ver weg) met wie ze hun eten delen? Door aan de hand van dit soort vragen alledaagse praktijken te onderzoeken, hoopt Mol die praktijken in een nieuw perspectief te plaatsen, en bovendien de
sociaal-wetenschappelijke taal en theorievorming te verrijken.

De entertainisering van de jeugd - prof. dr. Patti Valkenburg (Communicatiewetenschap)

Patti Valkenburg krijgt 2,5 miljoen euro voor haar onderzoeksvoorstel `De entertainisering van de jeugd'. Ze stelt dat alles voor de jeugd leuk, emotioneel en flitsend moet zijn. Dat geldt voor onderwijs, gezondheidsvoorlichting, reclame en nieuws. Valkenburg gaat de effecten daarvan onderzoeken op de cognitieve vaardigheden van kinderen, hun (agressief) gedrag en ADHD. Ook onderzoekt ze welke kinderen het meest gevoelig zijn voor de positieve en negatieve effecten van entertainisering. Daarbij kijkt ze naar individuele verschillen in genetische dispositie, en naar de rol van ouders en leeftijdsgenoten.

Shared Responsibility in International Law - prof. dr. André Nollkaemper (Rechtsgeleerdheid)

André Nollkaemper krijgt 2,1 miljoen euro voor zijn onderzoek naar gedeelde verantwoordelijkheid in internationaal recht. Veel problemen van onze huidige tijd kunnen alleen aangepakt worden door samenwerking tussen verschillende landen, internationale organisaties en andere actoren. Voorbeelden zijn de wereldwijde economische crisis, multinationale militaire operaties en problemen rondom klimaatverandering. De vraag rijst wie er verantwoordelijk is als er iets misgaat. In de praktijk (de nasleep van Srebenica, maar ook het klimaatprobleem of het probleem van overbevissing) blijkt dat de betrokken actoren zich achter elkaar kunnen verschuilen: niemand heeft de schade immers alleen veroorzaakt. Nollkaemper zal onderzoeken welke beginselen en procedures ontwikkeld kunnen worden om in dergelijke gevallen te komen tot een gedeelde veranwoordelijkheid, waarbij de betrokken actoren aangesproken kunnen worden voor hun deel in een onrechtmatig handelen, ook al zijn zij niet verantwoordelijk voor alle schade.

Bureau Kennistransfer

De drie onderzoekers zijn bij hun aanvraag ondersteund door dr. Bea Krenn, senior adviseur Europese onderzoeksfinanciering bij Bureau Kennistransfer UvA. Voor advies over onderzoekssubsidies kan men contact opnemen met Bureau Kennistransfer UvA (zie link hieronder).

Verwijzingen

Meer informatie over de ERC Advanced Grant
Website Bureau Kennistransfer
Bron: UvA Persvoorlichting