Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aantal geëffectueerde postmortale orgaandonoren

Kamerstuk, 16 november 2009

Datum 16 november 2009
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Koser Kaya (D66) over het aantal geëffectueerde postmortale orgaandonoren in Nederland in de maand september (Ingezonden 20 oktober 2009).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Koser Kaya over het aantal geëffectueerde postmortale orgaandonoren in Nederland in de maand september.
(Ingezonden 20 oktober 2009)


1
Wat is uw reactie op de cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) over het aantal geëffectueerde postmortale orgaandonoren in Nederland in de maand september? 1)


1
Ik heb kennis genomen van de cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) over het aantal geëffectueerde postmortale orgaandonoren in Nederland in de maand september. Helaas was het aantal geëffectueerde postmortale donoren in september 2009 lager dan vorig jaar in dezelfde maand. De cumulatieve cijfers tot en met september zijn in 2009 wel hoger dan in 2008. Het betreft hier nog steeds voorlopige cijfers, hoe deze in de komende maanden zullen ontwikkelen is niet te voorspellen. Ook kan pas na afloop van het jaar meer worden gezegd over de achtergrond van de cijfers.


2
Hoe verhouden deze cijfers zich tot uw optimistische reactie op mijn mondelinge vragen van 29 september jl.? 2) Deelt u de mening dat uw gebruik van de cijfers over augustus misplaatst was?


2
Tijdens het Vragenuur op 29 september heb ik de cijfers genoemd die op dat moment beschikbaar waren. Een stijging van 20% was voor mij reden om optimistisch te zijn, hoewel ik me natuurlijk bewust was van het feit dat het voorlopige cijfers betrof. Ik deel de mening dat het gebruik van de cijfers misplaatst was dus niet.


1) www.transplantatiestichting.nl

2) Vragenuur, 29 september 2009