Openbaar Ministerie

OM in beroep na niet-ontvankelijkheidverklaring

16 november 2009 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie Alkmaar gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank om het OM niet-ontvankelijk te verklaren in de zaak-Sierra. Het OM vindt de sanctie van de rechtbank buitenproportioneel en vindt dat de rechtbank deze ernstige mensenhandelzaak had moeten behandelen.

Het OM heeft niet geweigerd om stukken in het dossier te voegen. In deze zaak is een uitgebreide discussie gevoerd tussen OM en rechtbank over de inhoud van het procesdossier. Het OM heeft zijn uiterste best gedaan om aan alle opdrachten van de rechtbank te voldoen om concreet aangeduide stukken in het dossier te voegen, ook al gingen die opdrachten in de ogen van het OM soms erg ver.

De rechtbank heeft gelast dat "alle stukken" in het onderzoek Sierra aan het dossier moesten worden toegevoegd. Deze opdracht is veel te ruim geformuleerd en ook strijdig met eerdere beslissingen van de rechtbank. Bovendien kan het dossier ook geen stukken bevatten waarvan niet bekend is dat ze er zijn.

Voorts verwijt de rechtbank het OM het niet verstrekken van drie mappen met tapverslagen. Deze zijn per abuis niet verstrekt maar een selectie zat in het dossier en de verdediging beschikte al ruim anderhalf jaar over de audio-opnamen van de gesprekken. Het OM heeft op 3 november 2009 de bereidheid getoond alle tapverslagen alsnog te overleggen.

Volgens het OM zijn de belangen van de verdachten dan ook niet geschaad. Nu ook geen sprake is van misleiding van de rechtbank is er geen reden voor niet-ontvankelijkheid.

De rechtbank heeft zich ook uitgelaten over de overlevering van verdachten. Voor de tenlastegelegde periode tót 1 december 2004 had Bulgarije toestemming verleend voor de overlevering aan Nederland. Voor de periode hierna was aanvullende toestemming nodig van de Bulgaarse autoriteiten. Deze toestemming was vóór het begin van de inhoudelijke behandeling weliswaar nog niet verkregen, maar zou zeer waarschijnlijk desgevraagd wel worden verleend.

De suggestie dat het OM bij het horen van de slachtoffers louter uit is geweest op belastende verklaringen en niet op waarheidsvinding, werpt het OM verre van zich. Alle vrouwen zijn conform de door de overheid opgestelde richtlijnen behandeld.