Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA hekelt wafelijzerpolitiek inzake politiezones (16/11/09)

Dat de Franstalige meerderheidspartijen een betere politiewerking in Limburg kunnen tegenhouden met als argument dat er in Brussel twee PS-burgemeesters rondlopen die het niet met elkaar kunnen vinden, is voor N-VA een sterk staaltje onvervalste wafelijzerpolitiek waarbij tegenover elke maatregel die positief is voor Vlaanderen steeds weer een Franstalige compensatie moet staan. Omdat Willy Decourty en Freddy Thielemans, twee PS-burgemeesters van Elsene en Brussel-stad, er maar niet in slagen om op een volwassen manier samen te werken, moeten Maasmechelen en Lanaken met de gebakken peren blijven zitten. En dit terwijl minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom eind september nog verklaarde dat er een wetsontwerp in de maak is dat de vrijwillige fusie van politiezones mogelijk moet maken. Dit kan echt niet, zegt N-VA Kamerlid Peter Luykx.

De Limburgse politiezones Maasmechelen en Lanaken vragen zelf niet liever dan te fusioneren tot één zone. Beide burgemeesters dienden daartoe zes maanden geleden een officiële aanvraag in, gespijsd met stuk voor stuk sterke argumenten. Zo zou de schaalvergroting een betere en efficiëntere politie opleveren. En blijkt het zonder fusie moeilijk om een vervanger te vinden voor de Lanakense korpschef, die met pensioen gaat. Iedereen die voorstander is van een goede politiewerking, kan niet anders dan deze fusie ondersteunen. Maar bij de Franstaligen spelen er weer andere belangen. Zij zien hun kans schoon om het debat over de politiezones in Brussel opnieuw op te rakelen. Maar in plaats van ook daar te pleiten voor meer efficiëntie door de zes politiezones samen te voegen, gaan ze voor nog meer versnippering. Nochtans komt een splitsing van de politiezone Brussel-Elsene alleen de respectievelijke PS-burgemeesters Thielemans en Decourty ten goede. Dat zon splitsing de werking van de politie zou verslechteren, is blijkbaar van ondergeschikt belang, merkt N-VA Brussels parlementslid Paul De Ridder fijntjes op.

N-VA pleit voor één grote politiezone in Brussel gecombineerd met een goed uitgebouwde wijkwerking. Want alleen zo kan er werk worden gemaakt van een preventie, veiligheids- en sociaal beleid voor alle Brusselaars, zegt De Ridder. Momenteel is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opgedeeld in 19 gemeenten en 6 politiezones. Elke politiezone wordt bestuurd door een politieraad en college, bestaande uit burgemeesters en lokale mandatarissen van de betrokken gemeenten, waardoor het lokaal beleid doorsijpelt in het beleid van de politiezones. Dat hiermee enkel de lokale, gemeentelijke baronie in stand wordt gehouden, is bij deze nog maar eens bewezen.

Auteur:
Peter Luykx, Kamerlid N-VA
Paul De Ridder, Brussels parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be