Opbrengsten 2e halfjaar 2009 hoger dan over het 1e halfjaar. Financiële positie Nedap N.V. onverminderd sterk

Groenlo, 16 november 2009

Naar verwachting zullen de opbrengsten van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek "Nedap" over het 2e halfjaar licht (*) stijgen ten opzichte van het 1^e halfjaar 2009 (EUR 55,5 miljoen). De winst uit normale bedrijfsvoering, over het 1^e halfjaar EUR 1,0 miljoen na belastingen, zal daarmee ook hoger zijn. De kosten van de reorganisatie, die grotendeels in het 2^e halfjaar wordt doorgevoerd en nog ca. EUR 3,7 miljoen na belastingen vergt (1^e halfjaar EUR 0,4 miljoen), komen hierop in mindering. Ook na betaling van de reorganisatiekosten blijft de financiële positie van Nedap N.V. onverminderd sterk. De besparingen, die zijn begroot op EUR 2,2 miljoen op jaarbasis, zullen vanaf 2010 in de resultaten zichtbaar zijn.

Vergeleken met het jaar 2008 zullen de opbrengsten in 2009 belangrijk tot sterk achterblijven (2008: EUR 143,0 miljoen). De winst na belastingen en voor aftrek van de reorganisatiekosten zal daardoor dit jaar bescheiden zijn (2008: EUR 13,9 miljoen). Gegeven de omstandigheden is de directie echter niet geheel ontevreden over de gang van zaken. De marktgroepen zijn ondanks de wereldwijde crisis blijven investeren in productontwikkeling en marktbewerking. De totale uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zullen naar verwachting dit jaar op hetzelfde niveau liggen als in voorgaande jaren. Met een solvabiliteit van boven de 40% blijft de financiële positie onverminderd sterk.

De verschillende marktgroepen maken een sterk uiteenlopende ontwikkeling door. De marktgroepen Healthcare (automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals) en Library Solutions (RFID zelfbedieningssystemen voor bibliotheken) zien hun opbrengsten dit jaar opnieuw stijgen. De groep Healthcare realiseert haar opbrengsten vooral uit automatiseringsproducten voor de thuiszorg. Daarnaast heeft de groep met succes een nieuwe service voor de uitzendbranche geïntroduceerd. De groep Library Solutions genereert haar opbrengsten vooral met RFID (radio frequency identification) oplossingen in Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en Spanje.

Dankzij hun uitgebreide netwerk van business partners hebben de marktgroepen Security Management (systemen voor toegangscontrole, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie en biometrie) en AVI (Automatische Voertuig Indentificatie) minder last van de economische situatie dan verwacht. Hun opbrengsten zullen dit jaar nagenoeg op het niveau van 2008 liggen.

De opbrengsten van de marktgroep Agri (automatisering, beheer- en informatiesystemen voor de melkvee- en varkenshouderij) zijn dit jaar aanzienlijk minder dan verwacht. In 2007 en 2008 profiteerde de groep nog sterk van de investeringsgolf in vooral de melkveehouderij. Economische crisis en lage melkprijzen laten dit jaar duidelijke sporen na in de sector. Lichtpuntjes zijn hier de zich langzaam herstellende melkprijs en de verbeterdemarktsituatie in Oost-Europa en Noord-Amerika . De relatief kleine marktgroepen Education (toegangscontrole en automatisering van presentie en absentie van studenten) en Locker Management Systems (sloten en beheersystemen voor lockers, kluisjes voor kleding, bagage, medicijnen etc.) maken een moeilijk jaar door. De opbrengsten zullen dit jaar achterblijven bij 2008.

De marktgroep Election Management Systems (Verkiezingssystemen) bevindt zich in een overbruggingsfase. De groep, actief in meerdere landen, heeft in het lopende jaar een nieuw verkiezingssysteem en een systeem waarmee gemeenten via het internet burgers kunnen raadplegen ontwikkeld. Dit jaar zal de groep echter nauwelijks opbrengsten realiseren.

De marktgroepen Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht, kantoorautomatisering, medische scanapparatuur, autonome energiesystemen) en Specials (elektronische besturingen voor home comfort en car comfort, alsmede aansluitmateriaal voor telecom) werken dit jaar nog bijna volledig als klassieke toeleveranciers, met een relatief grote afhankelijkheid van haar klanten. Nedap heeft al eerder besloten deze afhankelijkheid versneld te verminderen door eigen productlijnen te introduceren en de commerciële activiteiten daar op te richten. Op dit moment wordt gewerkt aan productlijnen voor energie- en lichtbesturingssystemen en systemen voor wonen en zorg. De eerste producten zijn dit najaar op de markt gebracht. Toch zullen de opbrengsten van beide marktgroepen in 2009 sterk achterblijven bij 2008. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de deelmarkten automotive en mobiele energievoorziening.

Ook de opbrengsten van de marktgroep Retail Support (antiwinkeldiefstalsystemen, beheer- en informatiesystemen voor dervingbestrijding) blijven achter. De slechte economische situatie in Oost-Europa, Spanje en Groot-Brittannië is hier debet aan. De groep heeft de afgelopen periode nieuwe marktconcepten ontwikkeld en ingevoerd. Zij richt zich hiermee nog nadrukkelijker op eindklanten. De eerste resultaten zijn hoopgevend. In Azië is de groep vanaf begin dit jaar met een eigen vestiging in Shanghai aanwezig. Zowel aan de inkoop- als aan de verkoopkant versterkt zij hiermee haar positie. Ook andere marktgroepen werken nu vanuit deze vestiging.

De bovenstaande verwachtingen voor het jaar 2009 zijn gebaseerd op de, op het moment van schrijven van dit persbericht, bekende feiten. Door het projectmatige karakter van een groot deel van de opbrengsten kunnen er echter nog wezenlijke afwijkingen optreden.

(*) Nedap past in dit persbericht de `schaal van Mock' toe.