Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Kwart jongeren droomt van eigen onderneming

Global Entrepreneurship Week van 16 tot en met 22 november moet ondernemerschap stimuleren onder jongeren

Amsterdam, woensdag 28 oktober 2009 - Twee derde van de jongeren tussen 10 en 30 jaar wil in de toekomst een eigen zaak beginnen. Ruim een kwart van de jongeren ziet een eigen onderneming zelfs als ideale droombaan. Vooral het avontuur en de vrijheid spreekt hen aan, maar ook het idee dat ze er veel geld mee kunnen verdienen lonkt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Global Entrepreneurship Week1, die van 16 tot 22 november in 77 landen plaatsvindt met als doelstelling ondernemend gedrag te stimuleren onder jongeren.

Geen idee hoe een eigen zaak te starten
Ruim een kwart van de jongeren (27%) zou nu al willen starten met een eigen zaak. Slechts een vijfde van de jongeren weet hoe ze dit moeten aanpakken en waar ze terecht kunnen voor advies. Bijna de helft van de jongeren (42%) heeft echter geen idee hoe ze een eigen zaak moeten starten. 56% van de jongeren vindt dan ook dat ondernemen een apart vak zou moeten worden op middelbare scholen. Eenzelfde percentage zou zich graag willen verdiepen in het ondernemersvak.

Hoge kosten schrikken jongeren af
Al wil twee derde van de jongeren in de toekomst een eigen onderneming starten, een derde heeft die ambitie echter niet. Zij hebben er gewoon nog nooit over nagedacht, denken dat het starten van een eigen zaak te veel geld en tijd kost of weten niet wat voor bedrijf ze zouden willen beginnen.

Ondernemen essentieel voor groei economie
Driekwart van de jongeren is van mening dat ondernemen een essentiële bijdrage kan leveren aan de groei van de economie. De Global Entrepreneurship Week, een week die van 16 tot en met 22 november plaatsvindt in Nederland en 77 andere landen, is grotendeels op deze gedachte gebaseerd en staat bol van activiteiten om ondernemen onder de aandacht te brengen van jongeren. Op de website www.gewnederland.nl zijn alle activiteiten te bekijken en kunnen organisaties een activiteit aanmelden.

Opening van de Global Entrepreneurship Week
Op maandag 16 november zal tijdens de opening van de Global Entrepreneurship Week de live finale van een ideeënwedstrijd plaatsvinden, waarbij vijf jongeren strijden voor het beste idee hoe ondernemerschap gestimuleerd kan worden onder jongeren tot 16 jaar. Zij worden daarbij beoordeeld door een jury, die bestaat uit scholieren en deskundigen van het Innovatieplatform (Wiebe Draijer en Hans de Boer) en het ministerie van Economische Zaken (Rinke Zonneveld). Deze wedstrijd (Battle) is uitgeschreven door het Innovatieplatform, in samenwerking met de Global Entrepreneurship Week.

____________________

1Dit onderzoek is een onafhankelijk online onderzoek in opdracht van de Global Entrepreneurship week en uitgevoerd door marktonderzoekbureau Kien onder 681 jongeren tussen de 10 en 30 jaar.


- Einde persbericht -

Noot aan de redactie (