Raad van State


maandag 16 november 2009
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Westerheul IV' van de gemeente De Ronde Venen. Het globale bestemmingsplan, dat later nog moet worden uitgewerkt, maakt het mogelijk om 270 nieuwe woningen te bouwen op de locatie Westerheul IV in Vinkeveen. Dit gebied bestaat nu nog uit grasland. Ten noorden van de toekomstige woonwijk ligt de bestaande woonwijk Westerheul III en ten zuiden daarvan ligt een bedrijventerrein. Zowel de inwoners van de woonwijk Westerheul III als de bedrijven en bewoners van het bedrijventerrein verzetten zich tegen de nieuwe woonwijk. Zij willen vooral dat het gebied onbebouwd blijft. Verder vinden ze de toegestane bouwhoogte van 17 meter niet passen in de omgeving van Vinkeveen. Ook worden er volgens hen te veel woningen mogelijk gemaakt. Ten slotte zijn ze bang voor wateroverlast. (zaaknummer 200806825/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Delta Milieu Groencompost voor een groencomposteringsbedrijf aan de Papelaan in Voorschoten. De vergunning maakt het mogelijk om groenafval te composteren en groenafval te bewerken tot biobrandstof. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft op 20 augustus 2008 enkele vergunningsvoorschriften vernietigd. Deze uitspraak met zaaknummer 200706121/1 is te vinden op de site. Volgens de Raad van State waren onder meer de voorschriften over de temperatuur tijdens het composteringsproces niet specifiek genoeg. Daarom moest het provinciebestuur een nieuw besluit nemen. Dat heeft het provinciebestuur nu gedaan. De vereniging Recht door Recht kan zich niet met de nieuwe vergunningsvoorschriften verenigen en komt daartegen in beroep bij de Raad van State. Zij vrezen vooral voor geurhinder en vinden dat de voorschriften nog steeds niet specifiek genoeg zijn. Bovendien twijfelen zij of de voorschriften wel nageleefd kunnen worden. (zaaknummer 200900082/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan 'Seinpostduin'. Het plan maakt het mogelijk om opbouwen te plaatsen op huizen. Het oude bestemmingsplan bood die mogelijkheid niet. Een aantal omwonenden is bang dat de dakopbouwen veel licht uit hun huizen en tuinen zullen wegnemen. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van hun beroep vragen zij de Raad van State het plan te schorsen. (zaaknummer 200907514/2)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de korpsbeheerder van de politie Brabant-Noord om een aantal stukken openbaar te maken. Een inwoner van Utrecht had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking verzocht van alle documenten die betrekking hebben op de demonstratie van de Nederlandse Volks Unie in Oss op 7 april 2007. De korpsbeheerder heeft een aantal documenten, waarvan sommige geanonimiseerd, openbaar gemaakt, maar heeft andere documenten geweigerd openbaar te maken. Daartegen is de man in beroep gekomen bij de rechtbank in 's-Hertogenbosch. De rechtbank verklaarde het beroep van de man in maart 2009 gedeeltelijk gegrond en oordeelde dat de korpsbeheerder opnieuw moet kijken of onder meer de geluidsbanden van het portofoonverkeer en videobeelden niet alsnog openbaar kunnen worden gemaakt. De man is echter niet helemaal in het gelijk gesteld. Daarom komt hij nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902823/1) Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor een vleesvarkenshouderij aan de Heensedijk in De Heen. Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft eerder altijd geweigerd om een vergunning voor het bedrijf te verlenen en heeft al meerdere malen dwangsommen aan het bedrijf opgelegd. Zie hiervoor bijvoorbeeld de uitspraak van 14 januari 2009 met zaaknummer 200707325/1. Deze uitspraak is te vinden op de site. Niet het provinciebestuur van Zuid-Holland, maar het provinciebestuur van Noord-Brabant is inmiddels bevoegd om de vergunning te verlenen vanwege gewijzigde regelgeving. Volgens het provinciebestuur van Noord-Brabant kan de vergunning wel worden verleend. De uitstoot van ammoniak op het natuurgebied Krammer-Volkerak zou per saldo namelijk niet toenemen. Dit komt doordat een ander bedrijf in het gebied geen ammoniak meer uitstoot omdat het is gestopt. Volgens de stichting Leefbaarheid De Heen had het provinciebestuur de vergunning niet mogen verlenen. Zij vreest namelijk voor nadelige gevolgen voor het natuurgebied. In afwachting van een besluit van het provinciebestuur op hun bezwaren vraagt zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200907485/1)

13.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Venray heeft verleend voor het aanleggen van 'Circuit de Peel' aan de Bakelsedijk in Ysselsteyn. De stichting Milieufederatie Limburg is tegen deze vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting bieden de voorwaarden die aan de vergunning zijn verbonden geen garantie dat er een acceptabel geluidsniveau ontstaat. De stichting had graag gezien dat er ook eisen waren opgenomen over onder meer de bouwmaterialen die er worden gebruikt voor het geluidsscherm. De rechtbank in Roermond verklaarde in februari 2009 een eerder beroep van de stichting ongegrond. (zaaknummer 200901804/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.15 uur

Zitting over bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Onderbanken heeft verleend voor de bouw van een infocentrum en paviljoen voor het Natuur- en Landschapspark Roode Beek/Rode Bach in Schinveld. Een inwoner uit Schinveld is het hier niet mee eens, maar het gemeentebestuur verklaarde zijn bezwaren ongegrond. Tegen dit besluit kwam de man in beroep bij de rechtbank in Maastricht. Die oordeelde in februari 2009 dat de man op ruim 380 meter van het bouwplan woont. Volgens de rechtbank is dit te ver om belanghebbende te zijn in de procedure. De rechtbank oordeelde daarom dat het gemeentebestuur ten onrechte was ingegaan op de bezwaren van de man. Tegen deze uitspraak komt hij nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting zal uitsluitend gaan over de vraag of de rechtbank de man terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. (zaaknummer 200901816/1)