Ackermans & van Haaren


Antwerpen, 16 november 2009

(Gereglementeerde informatie in de zin van het koninklijk besluit van 14 november 2007)

Tussentijdse verklaring bij de gang van zaken van
de voornaamste deelnemingen ­ Derde kwartaal
2009

BOUW, BAGGER EN CONCESSIES
Dankzij een continue, quasi volledige bezetting van de vloot heeft DEME (AvH 50%) in het derde kwartaal een omzet en operationele cash flow gerealiseerd in lijn met de verwachtingen. Het uitstaande orderboek per 30.09.2009 bleef op een hoog niveau van 2.081 miljoen euro (versus 2.127 miljoen euro per 30.06.2009 en 1.906 miljoen euro einde 2008), dankzij verschillende nieuwe opdrachten in o.a. Venezuela, Mexico, Indië, Letland en Engeland. Bovendien reflecteert deze evolutie de succesvolle strategie van DEME naar een goede geografische spreiding en diversificatie van de activiteiten naar milieu en maritieme werken. Het investeringsprogramma loopt volgens schema, met de ingebruikname van de sleepzuiger Artevelde begin november. GeoSea (100% DEME) heeft in augustus het hefeiland Goliath in gebruik genomen, het grootste hefeiland in zijn soort. De Goliath zal vooral ingezet worden bij de installatie van windturbines op zee, bij grondonderzoek op zee op grote diepte, en bij het heien of boren van brugpijlers. Momenteel wordt hij gebruikt voor de bouw van het offshore windturbinepark van Alpha Ventus, nabij het Duitse eiland Borkum.
Begin september heeft Flanders Investment & Trade de "Leeuw van de Export 2009" uitgereikt aan DEME. De titel bekroont uitzonderlijke exportprestaties zoals exportgroei, specifiek exportbeleid en toekomstperspectieven op het vlak van export, maar ook innovatieve aanpak, omzetgroei en groei van de tewerkstelling.

ALGEMENE AANNEMINGEN VAN LAERE (AvH 100%) slaagt er in om haar orderboek op peil te houden in moeilijke marktomstandigheden, maar wordt anderzijds ook geconfronteerd met verliezen op enkele probleemwerven.

VASTGOED & AANVERWANTE DIENSTEN
LEASINVEST REAL ESTATE - LRE (AvH 30,01%) zette in het derde kwartaal de positieve trend van de eerste jaarhelft verder en dit ondanks een relatief ongunstige marktsituatie. Zowel de bezettingsgraad (98,43%) en het huurrendement (7,58%) als de reële waarde van de vastgoedportefeuille, inclusief de projectontwikkelingen, (536,9 miljoen euro) kenden een lichte stijging in vergelijking met eind juni 2009. De stijging van de huuropbrengsten is grotendeels te danken aan de winkelsites in Luxemburg die eind 2008 werden verworven. De stijging van de reële waarde werd mee beïnvloed door de investeringen in lopende projectontwikkelingen (Montimmo, Canal Logistics, Cegelec). De schuldgraad is gedaald tot 47,37%.

EXTENSA (AvH 100%) kende een verhoogde projectontwikkelingsactiviteit in het derde kwartaal. De infrastructuurwerken van Cederpark in Hasselt werden opgeleverd zodat de eerste fase van de bouwwerken kon starten. Ook de verkoop op plan van appartementen en winkelruimtes in het nieuwe project De Munt in Roeselare kende een vlotte start. Op het vlak van de grondontwikkeling worden nog voor het einde van het jaar een aantal belangrijke nieuwe verkavelingsvergunningen verwacht. De marktomstandigheden in Centraal Europa veroorzaken een vertraging in de realisatie van de shopping centra projecten in Roemenië. De grondenportefeuille en de vastgoedprojecten blijven een belangrijk meerwaardepotentieel vertegenwoordigen op middellange termijn. Extensa en de Luxemburgse familie Becca hebben hun respectievelijk aandeel in het project `Cloche d'Or' verhoogd van 25% tot 50%.





COBELGUARD (AvH 40%) blijft commercieel sterk presteren in een zeer concurrentiële markt.

Bij FINANCIERE DUVAL (AvH 30%) hebben de exploitatie-activiteiten (vnl. vakantieparken) het verwachtte seizoensgebonden herstel gekend. Niettegenstaande de orderportefeuille van de vastgoedontwikkelingsactiviteiten op peil bleef, veroorzaakt de economische crisis duidelijk een vertraging in de start van nieuwe werven.

ANIMA CARE (AvH 100%), het nieuwe initiatief van AvH in de zorg- en gezondheidssector, heeft in oktober een tweede woon- en zorgcentrum verworven in Berlare. In totaal exploiteert Anima Care nu 213 bedden in Aalst en Berlare, waar ze ook telkens eigenaar is van het vastgoed. Anima Care voert gesprekken betreffende de overname van andere rusthuizen en werkt verder aan haar pijplijn van nieuwbouwprojecten.

FINANCIËLE DIENSTEN
BANK DELEN (AvH 78,75%) heeft in het derde kwartaal opnieuw een heel sterk resultaat geboekt. De toevertrouwde activa kenden een verdere aanzienlijke stijging, zowel als gevolg van een positief beurseffect, als dankzij een sterke netto inflow van nieuwe kapitalen zowel via de kantoren van Bank Delen als via het netwerk van Bank J.Van Breda & C°. De totaal toevertrouwde activa bedroegen per 30.09.2009 12.574 miljoen euro (11.423 miljoen euro per 30.06.2009), een stijging van 22% in vergelijking met eind 2008 (10.343 miljoen euro) en hoger dan het recordniveau van eind 2007 (12.126 miljoen euro). De cliënten hebben duidelijk vertrouwen in het consistente en voorzichtige beleggingsbeleid van Bank Delen.

Ook BANK J.VAN BREDA & C° (AvH 78,75%) blijft een sterke commerciële groei realiseren bij haar doelgroepcliënten van ondernemers en vrije beroepen. Het totaal door cliënten belegd vermogen bedroeg eind september 5.610 miljoen euro, een lichte stijging in vergelijking met eind juni 2009 (5.449 miljoen euro) maar een stijging van 12% over de eerste 9 maanden van het jaar (5.009 miljoen euro per 31.12.2008). Het volume deposito's bedroeg 2.402 miljoen euro en de door klanten toevertrouwde fondsen kwamen op 3.208 miljoen euro. De kredieten aan doelgroepcliënten namen in het derde kwartaal ook licht toe tot 1.911 miljoen euro (1.887 miljoen euro per 30.06.2009). De impact van de economische crisis op de kredietverliezen blijft nog steeds beperkt.

PRIVATE EQUITY
De private equity deelnemingen droegen in het derde kwartaal licht positief bij tot het AvH groepsresultaat, niettegenstaande de meeste cyclische en consumentgedreven ondernemingen nog onderhevig bleven aan de impact van de economische recessie. Een aantal deelnemingen leden nog uitzonderlijke verliezen ten gevolge van bepaalde herstructureringsmaatregelen.

GROUPE FLO (GIB 47,3%) verbeterde in het derde kwartaal haar operationele marge ten opzichte van de eerste jaarhelft. De verlaging van het BTW tarief, productiviteitsverbeteringen en lagere aankoopprijzen hebben hiertoe bijgedragen. In september heeft Groupe Flo met succes een kapitaalsverhoging van 20 miljoen euro doorgevoerd.

In juli werd de participatie van 6% in I.R.I.S. verkocht aan Canon. AvH realiseerde op deze transactie een meerwaarde van ongeveer 3 miljoen euro en een IRR van meer dan 25%, sinds haar investering in 2007.

De deelneming in MANUCHAR werd opgetrokken van 20% naar 30%, als gevolg van het uitoefenen van warranten.





ENERGIE EN GRONDSTOFFEN
SIPEF (AvH 20,6%) is er ook in het derde kwartaal in geslaagd haar palmolieproductie significant te verhogen. De eerste 9 maanden van 2009 vertoonden een stijging met 16% in vergelijking met vorig jaar, het resultaat van de voortdurende inspanningen op het vlak van de productie en van een uitstekende oogst. De prijs van palmolie stond daarentegen onder druk en fluctueerde heel sterk. Ondanks optimistische vooruitzichten voor de productie van palmolie en een stijgende vraag naar rubber, kunnen de hogere productiekosten en onregelmatige weersomstandigheden een temperend effect hebben op de resultaten van de rest van het jaar.

HENSCHEL ENGINEERING (AvH 50%) en Telemond Holding voelen de vertraging van de markt in hun omzetcijfers maar slaagden er door aanzienlijke flexibiliteit toch nog in positieve cijfers te halen in het derde kwartaal.

Bij SAGAR CEMENTS (AvH 14,8%) hebben de recente overstromingen in Andra Pradesh er toe geleid dat het klassieke aantrekken van de vraag na de moesson verstoord werd. Het achterblijven van de vraag in combinatie met de systematische groei van de capaciteit heeft voor een druk op de verkoopprijzen in Zuid-Indië gezorgd. De productie draait nu evenwel bijna op volle capaciteit en levert de gewenste resultaten.

ORIENTAL QUARRIES & MINES (AvH 28%) baat sinds april 2009 twee groeves uit in de regio rond Delhi (Indië) voor de productie van aggregaten. In de maand oktober werd de maximale capaciteit voor het eerst quasi volledig benut. De joint venture vennootschap is na het eerste halfjaar (1 april ­ 30 september) reeds winstgevend.

Eind juni heeft AvH een overeenkomst ondertekend met het oog op de verwerving van een deelneming van 30% in ALCOFINA. Alcofina bezit een deelneming van 45,3% in de Zwitserse trading vennootschap Alcotra, een van de grootste exporteurs van bio-ethanol uit Brazilië. De goedkeuring van de mededingingsautoriteiten wordt voor eind november verwacht.

AvH en Electrabel hebben samen de joint venture MAX GREEN opgericht, waarin AvH een belang van 27% controleert, en die zal focussen op projecten in hernieuwbare energie. Een eerste project is het omvormen van een steenkool-eenheid in de centrale van Rodenhuize (Gent) tot een 100% biomassa- eenheid, die groene stroom zal leveren op basis van houtpellets afkomstig van producenten die aan duurzaam bosbeheer doen.

AvH & Subholdings
De netto-thesauriepositie van AvH bedroeg op het einde van het derde kwartaal 135,4 miljoen euro (tov 123,4 miljoen euro per 30.06.2009). Deze stijging wordt verklaard door de inkomsten uit de verkoop van de aandelen I.R.I.S. (7,9 miljoen euro) en door de impact van het beursherstel op de beleggingsportefeuille. AvH heeft trouwens van deze aansterkende beurskoersen gebruik gemaakt om ongeveer 680.000 aandelen KBC te verkopen. Er werden in het derde kwartaal 12,5 miljoen euro investeringen verricht, hoofdzakelijk voor de stijging van de deelneming in Manuchar en de eerste fase van de participatie bij Max Green.

Vooruitzichten
"De huidige economische conjunctuur noopt nog steeds tot voorzichtigheid. DEME, Leasinvest Real Estate, Finaxis en het nieuwe segment `Energie & grondstoffen' bieden in de huidige marktomstandigheden goede vooruitzichten, terwijl de vastgoedpromotie- en private equity- activiteiten onderhevig blijven aan de impact van de huidige economische recessie en de sterkte van het eventueel herstel."





Financiële kalender
5 maart 2010 Jaarresultaten 2009 17 mei 2010 Tussentijdse verklaring Q1 2010 25 mei 2010 Gewone algemene vergadering 26 augustus 2010 Halfjaarresultaten 2010 15 november 2010 Tussentijdse verklaring Q3 2010

Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep actief in 5 kernsectoren: bouw, bagger en concessies (DEME, één van de grootste baggerbedrijven ter wereld - Algemene Aannemingen Van Laere, een toonaangevende aannemer in België), vastgoed en aanverwante diensten (Leasinvest Real Estate, een genoteerde vastgoedbevak ­ Extensa, een belangrijke gronden- en vastgoedontwikkelaar met zwaartepunt in België, Luxemburg en Centraal-Europa), private banking (Bank Delen, één van de grootste onafhankelijke privé-vermogensbeheerders in België ­ Bank J.Van Breda & C°, niche-bank voor de ondernemer en de vrije beroepen in België), private equity (Sofinim, één van de grootste risicokapitaalverschaffers in België, en GIB), en een recente ontwikkeling naar energie en grondstoffen. De AvH groep vertegenwoordigde in 2008 op economisch vlak, via haar aandeel in de participaties, een omzet van 2,6 miljard euro en stelt ongeveer 15.000 mensen tewerk. De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een belangrijk groeipotentieel. AvH is opgenomen in de BEL20-index, de Private Equity NXT index van Euronext Brussel en in de Europese DJ Stoxx 600.

Website
Alle persberichten van AvH en haar belangrijkste groepsvennootschappen evenals de `Investor Presentation' kunnen ook geraadpleegd worden op de AvH website: www.avh.be. Geïnteresseerden die de persberichten via e-mail wensen te ontvangen kunnen zich inschrijven via deze website, rubriek `Nieuws'.