Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Veenkoloniaal Museumprijs 2009 voor gemeentearchivaris Teade Smedes (persbericht 064, 2009)

Gemeentearchivaris Teade Smedes ontving op zondag 15 november 2009 om 15.30 uur in het Veenkoloniaal Museum in Veendam de Veenkoloniaal Museumprijs uit handen van prof. dr. Maarten Duyvendak, hoogleraar Regionale Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze prijs wordt om de twee jaar op de Winkler Prinsdag uitgereikt aan diegenen, die de belangstelling voor de geschiedenis van de Groninger Veenkoloniën hebben gestimuleerd. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van ⬠450. Het Veenkoloniaal Museum is de initiatiefnemer van de Veenkoloniaal Museumprijs.

De eer valt deze keer ten deel aan Teade Smedes, medewerker van het gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer. Met de toekenning van de prijs aan Teade Smedes wordt iemand geëerd, die op veelzijdige wijze gedurende een reeks van jaren als gemeentearchivaris van Hoogezand-Sappemeer en in zijn vrije tijd vanuit zijn persoonlijke belangstelling de geschiedenis van de streek met lijnrechte kanalen, strakke wegen, langgerekte akkers onder de aandacht van een breed publiek heeft gebracht.Â

Â

Hij was in 1999 nauw betrokken bij de totstandkoming van het fotoboek âHoogezand-Sappemeer in de voorbije eeuwâ, een samenwerkingsproject tussen de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer en het gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer, uitgebracht ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan van de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Â

Inmiddels zijn van zijn hand tal van artikelen en publicaties verschenen, onder andere ook over de interessante samenstelling van de bevolking en hun sociaal-economische positie. Kort na de uitreiking van de prijs verschijnt op 27 november 2009 zijn boek: âTussen belofte en teleurstelling bloeide een nieuw bestaan. Het verhaal van de Molukse gemeenschap in Hoogezand-Sappemeerâ uit.

Hij heeft zich verdienstelijk gemaakt voor de geschiedschrijving en het historisch onderzoek van de veenkoloniale streek en vooral van Hoogezand-Sappemeer.

Â

Op 7 februari 2008 opende commissaris van de Koningin Max van den Berg, de eerste voor iedereen toegankelijke digitale gemeentelijke beeldbank in de provincie Groningen. Samen met zijn collega Manfred Ahlte, Koos de Vries en 14 vrijwilligers van het gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer stimuleert en ondersteunt hij het archiefonderzoek naar de geschiedenis van deze streek. In de laatste tien jaren is het gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer uitgegroeid tot het meest bezochte gemeentearchief in de provincie Groningen.