Gemeente Soest

.

Werkervaringsuitwisseling Soest en Soest Duitsland

16 november 2009

Vandaag, op maandag 16 november, komt een groep van 11 jongeren en 3 begeleiders uit Soest Duitsland voor een werkperiode van twaalf weken naar Soest Nederland.

Zij gaan hier in Soest werken vanwege het uitwisselingsprogramma `Integration durch Ausstausch (IdA)", in het Nederlands vertaald als Project Transsoest. Dit programma heeft als doel de reïntegratie van jongeren, die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, te bevorderen.

Soest Nederland en Soest Duitsland werken al meer dan 50 jaar aan uitwisselingstrajecten, gericht op jongeren en sport. Deze uitwisseling wordt nu verbreed, omdat Soest Nederland op succesvolle wijze jongeren terugleidt naar de arbeidsmarkt.

Het uitwisselingsprogramma IdA geeft bovendien aan dat als jongeren tot 25 jaar in het buitenland levenservaring opdoen, de reïntegratie in het eigen land gemakkelijker is.

Het IdA is een initiatief van het Duitse Ministerie van Arbeid en Sociale Zaken en wordt financieel ondersteund vanuit het Europese Sociale Fonds. De gemeente Soest faciliteert deze groep jongeren tijdens hun werkperiode in Nederland.

Zo stelt zij onder andere projecten beschikbaar om werkervaring op te doen en biedt zij ondersteuning bij het leggen van contacten tijdens het verblijf.

Werkzaamheden

De groep jongeren gaat in eerste instantie voor een periode van twaalf weken allerlei werkzaamheden uitvoeren onder coördinatie van Eemfors. Daarnaast is het mogelijk dat de groep ook andere werkzaamheden gaat verrichten op het terrein van het Eekhoornnest en in het Nijverheidscentrum.
De jongeren krijgen een taaltraining Nederlands en een actief programma in hun vrije tijd, dat zij zelf invullen. Het is de bedoeling dat zij in 2011 wederom voor een periode van twaalf weken naar Soest komen om te werken.