Ingezonden persbericht


Rotterdam, 16 november 2009
1031 woorden

PERSBERICHT

Diaconieprijs bisdom Rotterdam voor Apoyo a la Mujer

'Brood en Rozen' voor tweede keer uitgereikt

De werkgroep Apoyo a la Mujer (Vrouwenondersteuning) van de Spaanssprekende parochie in Rotterdam heeft zaterdag 14 november j.l. de Diaconieprijs 'Brood en rozen' van het bisdom Rotterdam ontvangen. Vicaris-generaal dr. H. Verbakel reikte een cheque van 2500 euro en de wisseltrofee uit aan het eind van een feestelijke bijeenkomst in de Haagse Marthakerk. Hij verving bisschop A.H. van Luyn s.d.b., die in Rome was vanwege feestelijkheden rond de Kerk der Friezen aldaar. De tweede prijs, een bedrag van 1500 euro, ging naar de interkerkelijke stichting Vrede voor de Stad in Spijkenisse. De derde prijs, 500 euro, was voor het Millenniumproject van de samenwerkende parochies van Hillegom, Lisse en De Zilk.

In totaal waren 23 projecten aangemeld voor deze prijs. Zij staan alle beschreven in een brochure, die volgens de jury een indrukwekkende staalkaart biedt van diaconale activiteiten, die inspireren en uitnodigen tot navolging. Met de diaconieprijs zet het bisdom Rotterdam de sociale inzet van de parochies in de schijnwerpers en toont het zijn waardering voor alle vrijwilligers die zich bekommeren om mensen in nood, dichtbij en ver weg.

De eerste prijs is toegekend aan de werkgroep Apoyo a la Mujer, omdat de jury onder de indruk was van de diaconale bevlogenheid van de Spaanssprekende parochie. "Eindelijk eens een parochie waar diaconie het hart vormt van het kerk-zijn" merkte één van de juryleden op. Deze parochie had dan ook drie activiteiten aangemeld. De werkgroep Apoyo a la Mujer (vrouwenondersteuning) sprong er uit, vanwege de deskundige hulp die ze biedt aan vrouwen die in heel moeilijke omstandigheden verkeren. Soms zijn vrouwen uit Latijns-Amerika met mooie beloften naar Nederland gelokt, maar worden hier uitgebuit of komen in de prostitutie terecht. Ze verdienen nauwelijks geld, worden mishandeld, komen op straat te staan, weten de taal niet of nauwelijks te spreken. Via allerlei netwerken komen ze bij de werkgroep terecht. Eerst zoekt men oplossingen voor de dringendste problemen van financiële aard of in het gezin. Leden van de werkgroep bieden psychologische hulp of geven juridische bijstand. Zo nodig gaat men mee naar de dokter of verwijst men door naar andere instanties. Of men helpt bij terugkeer naar het eigen land. Met deze ondersteuning wil de werkgroep bereiken, dat vrouwen na een bepaalde tijd zelf weer hun leven ter hand kunnen nemen. De jury vindt het vooral knap dat, dankzij de inspanningen van de werkgroep, vrouwen die geholpen werden een dusdanige groei kunnen doormaken dat zij zelf als werkgroeplid weer anderen kunnen ondersteunen. "Voor het behoud van de menselijke waardigheid van Spaanssprekende vrouwen in moeilijkheden is Apoyo a la Mujer een factor van belang!", aldus de jury. Daarbij gaat het om niet geringe aantallen. In 2008 begeleidde de werkgroep 194 vrouwen. Eenderde van hen had meer dan vijf problemen.

De tweede prijs ging naar de stichting Vrede voor de Stad in Spijkenisse. Als gebedsbeweging begonnen is dit initiatief uitgegroeid tot een grote groep vrijwilligers die de handen niet alleen vouwen in gebed, maar ze ook uit de mouwen steken. De jury is onder de indruk van de lijst aan diaconale activiteiten die onder de vleugels van Vrede voor de Stad worden ontplooid. Dat zijn niet de gemakkelijkste diaconale taken. Zo bezoeken vrijwilligers jongeren in de jeugdgevangenis De Hartelborght. Daarnaast werkt Vrede voor de Stad samen met de stichting Leergeld, runt ze de voedselbank in Spijkenisse en begeleidt vluchtelingen. Vrede voor de Stad vertegenwoordigt sinds 2007 ook de kerken in de WMO-raad. Het geheel is een voorbeeld hoe vijftien geloofsgemeenschappen op een zinvolle manier kunnen samenwerken ten bate van de zwakkeren in de eigen omgeving. Ruim tien procent van de vrijwilligers komt uit de Felicitasparochie.

Het Millenniumproject van het cluster Bollenstreek-Noord heeft de derde prijs gekregen. De jury waardeert het initiatief van de drie parochies van Hillegom, Lisse en De Zilk om gezamenlijk één groot project op te zetten. Reeds bestaande acties zijn heel creatief ingebed in het grotere geheel van een jaarthema. De diaconale kracht van de afzonderlijke parochies is hierdoor gebundeld en versterkt. Allerlei geledingen in de parochies zijn bij de plannen betrokken geraakt. De bewustwording van de problematiek van de Millenniumdoelen (halvering van de wereldwijde armoede in 2015) heeft hierdoor een grote impuls gekregen. De Millenniumdoelen zijn nadrukkelijk op de kaart geplaatst, ook bij niet-parochianen. Er is volop media-aandacht geweest en de plaatselijke politiek is zelfs aan de organiserende werkgroep komen vragen hoe zij er toch in slaagde zoveel vrijwilligers hierbij te betrekken. Dankzij dit project hebben de parochies in het cluster Bollenstreek-Noord aan de wereld om hen heen kunnen laten zien dat zij ergens voor staan! En dat de gemeenteraad van Lisse juist in de week van de prijsuitreiking besloten heeft om millenniumgemeente te worden, zal geen toeval zijn.

De jury bestond dit jaar uit:
. Connie van den Broek, consulent maatschappelijke activering bij Stichting Mara (maatschappelijk activeringswerk) . Puck Droog-van Gaalen, stichting Vrouwen over de Drempel uit Naaldwijk, winnaar derde prijs diaconieprijs 2008 . Jan Lamberts, diaken in het samenwerkingsverband Katwijk - Oegstgeest, voorzitter van de jury . Lia van Wesenbeeck, econoom bij Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoorziening van de Vrije Universiteit in Amsterdam en lid van de Stuurgroep Dienen en de Diocesane Pastorale Raad van het bisdom Rotterdam . Truus Wüts, medewerker van de Sectie Dienen van de afdeling Pastorale Dienstverlening van het bisdom Rotterdam

Het was de tweede keer, dat de prijs werd uitgereikt. In 2008 ging de Diaconieprijs naar twee kindervakanties in Rotterdam: de kindervakantieweek van de parochie Heilige Drie-eenheid in Rotterdam Zuid en het kinderkamp van het wijkpastoraat Het Oude Noorden en Crooswijk. Beide projecten hebben de prijs als een opsteker beschouwd. De prijs heeft de naamsbekendheid vergroot en fondswerving vergemakkelijkt. "Het is net of je een keurmerk hebt gekregen," aldus Paul Bergmans van het wijkpastoraat. Marianne Schouten vertelde tijdens de prijsuitreiking gloedvol, hoe de parochie Heilige Drie-eenheid de prijs heeft aangegrepen om aan het begin van het nieuwe seizoen een Diaconale Zondag te houden rond het thema 'Brood en rozen'. De wisseltrofee stond daarbij goed zichtbaar op het altaar. De viering riep veel positieve reacties op bij de parochianen en heeft de diaconie meer bekendheid gegeven.

Met de diaconieprijs 'Brood en rozen' wil het bisdom Rotterdam de sociale inzet van de parochies in de schijnwerper zetten.. Naam en datum van de prijsuitreiking zijn geïnspireerd op de heilige Elisabeth van Thüringen (gestorven 1231). Volgens een bekende legende was zij met broden in haar rokken onderweg naar arme mensen in het naburige dorp, toen haar man haar achterop kwam. De familie was bang dat zij alle bezittingen aan het wegschenken was. Toen zij gesommeerd werd haar rokken te openen, vielen er geen broden uit maar prachtige rozen. Zij geldt als patrones van de caritas (naastenliefde). Op 17 november wordt zij herdacht. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt op de zaterdag voor haar feestdag.

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /