Ingezonden persbericht


Rotterdam, 16 november 2009
t.a.v. redacties binnenland/regio-redacties/geestelijk leven (623 woorden)
PERSBERICHT

Eucharistieviering bekrachtigt convenant

Kerk der Friezen ook komende 15 jaar pelgrimskerk in Rome

Zaterdag 14 november is er in Rome tussen de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Heilige Stoel een nieuw convenant ondertekend met de afspraak dat de Kerk der Friezen in Rome ook de komende vijftien jaar door de Nederlandse kerkprovincie gebruikt mag worden. Eveneens werd er een overeenkomst getekend tussen de provincie Friesland en de Kerk der Friezen, waarmee de provincie belooft vijf jaar lang jaarlijks 10.000 euro aan de pelgrimskerk te doneren.

Zondag 15 november is met een Eucharistieviering in de Friezenkerk de bijna afgeronde restauratie van dit bijzondere gebouw gevierd. Hoofdcelebrant was de Rotterdamse Bisschop Mgr. A.H. van Luyn s.d.b., voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Concelebranten waren Kardinaal A. Simonis, Mgr. F. Wiertz, Mgr. H. van den Hende, rector T. Brouwer en mediapastor P. Denneman. Verder waren aanwezig emeritus Bisschop Mgr. T. Muskens, Henriette barones van Lynden-Leijten (Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel), J. Fransen (Commissaris van de Koningin in Zuid Holland), drs E. Nijpels (oud-Commissaris van de Koningin in Friesland) J. Jorritsma (Commissaris van de Koningin in Friesland) en Burgemeester drs S. Schelberg van de gemeente van Teylingen.

Twintig jaar geleden nam de toenmalige rector van het Nederlands College, Mgr. T. Muskens, het initiatief het oude kerkje weer te bestemmen voor Nederlandse pelgrims. Sinds die tijd is het een geliefde ontmoetingsplaats in Vaticaanstad voor de Nederlandse pelgrims die jaarlijks met tienduizenden naar Rome toe gaan. De restauratie van de kerk begon in mei 2008 en zou volgens planning anderhalf jaar duren. Problemen met vocht zorgen ervoor dat het opknappen meer tijd in beslag neemt. In Vaticaanstad staat nog maar één actieve kerk en dat is de Kerk der Friezen. Elke zondag klinkt gedurende de Eucharistie nabij het hart van de moederkerk de Nederlandse taal in het centrum van Rome, traditioneel gevolgd door het zesde couplet van het Wilhelmus. De kerk is gerestaureerd naar zijn oude glorie uit de 18e eeuw. Allerlei scheuren zijn weggewerkt, mankementen in het interieur en in het stucwerk zijn verholpen. Tijdens de restauratie zijn er enkele ontdekkingen gedaan, waaronder enkele tot dan toe onbekende ruimtes en oude wanddecoraties. Ook de zogenoemde Heilige trap wordt gerestaureerd. Vroeger ging men op de knieën naar boven, naar de ingang. Dit was geen gemakkelijke opgave, aangezien de trap bijna loodrecht is.

In zijn homilie zei bisschop Van Luyn dat in deze tijd van diverse crises de Kerk behoefte heeft aan een sterk engagement van gelovigen. Hij riep op tot gebed voor een vitale geloofsgemeenschap in Nederland.

Kleintje Pils
De viering werd, naast een projectkoor van 90 personen, opgeluisterd door Kleintje Pils, die op bijna majestueuze wijze het Wilhelmus en geheel onverwacht het Friese volkslied in de kerk ten gehore bracht. Waar de band in de regel wordt geassocieerd met 'Oranje en sport' wist zij zich met een bijzonder optreden te onderscheiden. "Het muzikale program was speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerd. Een eervolle opdracht.", aldus twee van de bandleden Gerard en Ruud Bakker. Burgemeester Schelberg, die bij ieder optreden van Kleintje Pils een schriftelijke groet namens de burgers van de gemeente Teylingen mee geeft voor het gastland, stond de band ditmaal met gepaste trots terzijde. Het Friese volkslied bracht ontroering. Ook drs. E. Nijpels, nieuwe voorzitter van de Stichting Kerk der Vrienden, en Commissaris J. Jorritsma uitten na afloop hun dankbaarheid. Na de viering toog het gezelschap onder begeleiding van Mgr. Van Luyn, Mgr. F. Wiertz en Mgr. Van den Hende naar het Sint Pietersplein voor het Angelus van Paus Benedictus XVI. De Paus heette de delegatie van Mgr. Van Luyn en Kardinaal Simonis van harte welkom, waarop Kleintje Pils de Pauselijke hymne inzette. Ook hier bleek hun muziek weer de taal van alle talen. Omstanders zongen spontaan mee.

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht