Ingezonden persbericht


Persbericht

16 november 2009

'Nederland besluit tot 40% CO2-reductie'
NIEUWE GRATIS KRANT BLIJKT KLIMAATSTUNT

AMSTERDAM ­ Een grote groep betrokken burgers heeft vanochtend vroeg de gratis krant .selectNL* verspreid in naam van de zes grote dagbladen van Nederland. Het is een thematische verzameling van berichten die Nederlandse lezers 'context moet verschaffen over belangrijke terugkerende onderwerpen in het nieuws'.

De krant, die ook als PDF kan worden gedownload op www.selectnl.nl, bevat opvallend veel 'goed nieuws'. Zo meldt het hoofdbericht dat de Ministerraad dit weekend heeft besloten tot een ambitieuzer emissiedoel voor het jaar 2020. Nederland zou hiermee aansluiting hebben gezocht bij de Europese groene kopgroep, bestaande uit onder andere Duitsland, Denemarken en Noorwegen.

Aanwakkeren
Het betrof echter een zorgvuldig geregisseerde stunt, zo blijkt uit het afwijkende slotartikel, waarin de makers hun bedoeling onthullen: het aanwakkeren van een volwaardige politieke discussie over 40 procent CO2-reductie, vóór de grote internationale klimaattop, die op 7 december in Kopenhagen begint.

Op dertig uitdeelpunten, verspreid door heel Nederland, werd een oplage van in totaal 50.000 kranten uitgedeeld. Daarnaast werden exemplaren verstuurd naar 500 personen uit de politiek, wetenschap, milieuorganisaties, het bedrijfsleven en de media.

Kopenhagen
Met Kopenhagen voor de deur roept de groep politiek Nederland op tot het tonen van een bereidheid tot 40% emissiereductie. "Het wordt tijd voor een debat in de Tweede Kamer waarin dit emissiedoel volwaardig aan de orde komt ­ en de wetenschappelijke urgentie van het klimaatprobleem recht wordt aangedaan", aldus één van de initiatiefnemers.

Fictief
De context van de krant is heel zorgvuldig geformuleerd. De cijfers zijn ontleend aan de inzichten van gevestigde wetenschap en ook de geopolitieke setting van het nieuws weerspiegelt de werkelijkheid. Alle politieke doorbraken, uitspraken en investeringen en nieuwe doelstellingen zijn echter verzonnen. "Het is allemaal wel plausibel. We schetsen ons land zoals het kán zijn, met een beetje extra goede wil", zo stellen de betrokken redacteuren.

Handreiking
Volgens de groep bestaat in Nederland inmiddels brede steun voor het ambitieuze emissiedoel van 40 procent. "Wij willen laten zien dat dit niet alleen leeft onder wetenschappers en milieuorganisaties. Ook betrokken Nederlandse burgers vinden dat het tijd wordt om het voorbeeld van landen als Duitsland en Noorwegen te volgen. Wat zij kunnen, dat kunnen wij ook. We geloven dat het kan en dat het nodig is, en we willen meehelpen om het te realiseren. En het enige dat wij vragen is dat dit onderwerp serieus ter discussie wordt gesteld in de Tweede Kamer, vóór Kopenhagen"

Heel Nederland
In alle vroegte zijn 500 vrijwilligers vanochtend op pad gegaan om de krant door heel Nederland te verspreiden. Ze waren te vinden in de grote steden, op stations, bij mediagebouwen en bij verschillende ministeries en de Tweede Kamer in Den Haag.
Extra informatie over het burgerinitiatief is te vinden op www.selectnl.nl

**************


Ingezonden persbericht