Ingezonden persbericht


Persmap
Daniel Ost - Invitations II

Persconferentie 13.11.2009
Stadhuis Sint-Niklaas

Persmededeling

---

DANIËL OST BUNDELT BLOEMENSIERKUNST IN NIEUW BOEK.

Zeven jaar na de uitgave van zijn boek "Invitations" brengt bloemensierkunstenaar Daniël Ost uit Sint-Niklaas "Invitations II" op de markt. Een prachtig fotoboek met schitterende bloemen- en plantencreaties die Daniël Ost ontwierp en realiseerde op locaties over de hele wereld. Van verrassende boeketten over feestelijke tafeldecoraties tot de meest monumentale gebouw- en zaalversieringen. "Invitations II" is een boek om bij weg te dromen. Vanaf heden is het verkrijgbaar in de betere boekhandel.

De wereld als werkterrein

Daniël Ost (°1955) is al van jongsaf begeesterd door bloemen en planten. Na zijn humaniorastudies en vakopleidingen in België en Nederland, startte hij een bloemenzaak in zijn geboortestad Sint-Niklaas, waarvan hij tevens de jongste ereburger werd. In 2005 opende hij een tweede winkel aan de Koningstraat 13 in Brussel. Zijn deelname aan diverse wedstrijden in binnen- en buitenland plaatsten hem snel in de spotlights als bloemensierkunstenaar. Hij werd meermaals Belgisch kampioen (1979 en 1983), won de Gouden Orchidee ( Hannover 1981 en 1983), en was laureaat op internationale wedstrijden en tentoonstellingen in Detroit, Brussel, Bonn en Osaka. Vrij snel ontdekte hij Japan, waar de bloemensierkunst (ikebana ) een gevestigde kunstvorm is. Het werd zijn tweede thuisland. Hij wordt er letterlijk op handen gedragen en geniet er buitengewoon aanzien als grootmeester in de bloemensierkunst. Door de jaren heen veroverde Daniël Ost zowat het hele Midden en Verre Oosten. Hij organiseerde er tentoonstellingen en voert er jaarlijks meerdere opdrachten uit. Maar ook Europa en de VS leerden Daniël Ost snel kennen. Hij verblijft dan ook meerdere maanden per jaar in het buitenland voor het uitvoeren van opdrachten en het geven van lessen en demonstraties in de bloemensierkunst. Onder impuls van mevrouw Martine De Clerck -Van den Weghe, die hem steunde van bij het begin van zijn carrière, liet hij de meeste van zijn realisaties fotografisch vastleggen. In de rij fotoboeken die dat opleverde, is " Invitations II " het recentste werk.

Kunst met grote K

De omgang van Daniël Ost met bladeren, bloemen, planten, takken, struiken, bomen en vruchten, getuigt van een nooit geziene kennis in deze materie. De wijze waarop hij al de elementen samenbrengt en als het ware sculpteert tot een boeket of decoratief geheel, spreekt bij velen tot de verbeelding. Over de hele wereld wordt hij dan ook erkend als dé grootmeester in de bloemensierkunst. Al zijn creaties bieden een meerwaarde aan de ruimte of de structuren waarvoor ze worden ontworpen. " Invitations II" brengt o.a. een overzicht van monumentale creaties op locaties in zowat alle continenten. Met respect voor de eigenheid van de locatie en de culturele achtergronden weet Daniël Ost betoverende sferen te scheppen die, weliswaar beperkt in levensduur, in het geheugen van bezoekers of gasten gegrift blijven. Ontroerende kunstwerken, die stuk voor stuk uniek zijn, wil Daniël Ost niet laten verloren gaan. Vandaar de vereeuwiging in schitterende fotoboeken waarvan "Invitations II" het nieuwste en veruit het meest spectaculaire is. Ieder boeket, elke tafel- of zaaldecoratie is een kunstwerk op zich. Ongetwijfeld Kunst met grote K.

Kunstig te boek gesteld

De exclusiviteit van de Ost-creaties vraagt uiteraard een exclusieve fotografie-, druk- en boekvorm om ze te vereeuwigen en voor velen toegankelijk te maken. Met uitgeverij Lannoo uit Tielt vond Daniël Ost de ideale partner die, als specialist in kunstboeken, een ijzersterke reputatie heeft opgebouwd. Het spreekt voor zich dat Lannoo heeft gekozen voor een boekvorm en -formaat die de monumentale creaties van Daniël Ost het best tot hun recht laten komen. De uitzonderlijke afmeting van 33 cm x 33 cm beantwoordt perfect aan die vereiste. Maar ook het aanwenden van de meest geavanceerde lithografie en pre-printproduction door Rudy Van Hoey en de vormgeving door Jurgen Persijn, evenals de druktechnieken, bieden een meerwaarde en brengen de artistieke foto's als het ware tot leven. "Invitations II" telt 192 pagina's en is gebonden met drievierde stofwikkel. Het boek is viertalig opgesteld in Nederlands, Frans, Engels en Duits. De begeleidende teksten zijn van de hand van Jean-Pierre Gabriel. Mevrouw Gerd Van Turnhout, CEO van de Agora Group, 's lands belangrijkste groothandel voor professionele floristen, en de heer Rudi De Kerpel, voorzitter van de vereniging "Vrienden van Daniël Ost" namen dan ook volgaarne het meter- en peterschap waar van deze nieuwe kunstige uitgave.

Blijvend vernieuwen.

De vergankelijkheid van zijn creaties verplicht Daniël Ost voortdurend creatief en vernieuwend te zijn. Vele maanden per jaar verblijft hij in het buitenland voor de realisatie van nieuwe projecten. Ze hebben hem door de jaren heen een onaantastbare reputatie bezorgd. Vandaar dat hem wereldwijd de meest exclusieve locaties en gebouwen ter beschikking worden gesteld om zijn bloemen- en plantensculpturen te herbergen. Sprookjesachtige paleizen van koningen, prinsen of sjeiks, Oosterse heiligdommen en tempels, feeërieke tuinen, kastelen, kerken en kathedralen, ambassades en consulaten, Daniël Ost creëerde er decoraties of organiseerde er tentoonstellingen. Maar vooral het voortdurend ontdekken van de lokale flora in verre landen biedt hem een onuitputtelijk arsenaal aan nieuwe elementen, die hij, verrassend en met respect voor de specifieke eigenheid, op verantwoorde wijze weet te verwerken in uitnodigende bloemen- en plantensculpturen of een combinatie van beide. Daarom zal " Invitations II" , ook voor diegenen die hem reeds jaren volgen, een nieuwe dimensie in het werk van Daniël Ost openbaren.

Noot voor redacties