Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
121 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen 15 november 2009)


In 2000 werd door de gemeente Vleuten-De Meern financiële middelen gereserveerd en plannen gemaakt voor het reconstrueren van de centra in De Meern en Vleuten. Het idee was om nog voordat Vleuterweide gereed zou zijn deze twee dorpen beide een goed centrum met voldoende winkelvoorzieningen zouden hebben. Verder werd er beoogd om daarmee te voorkomen dat deze dorpen zouden verpieteren.

Inmiddels is de kredietcrisis gekomen. In Leidsche Rijn, maar ook in Vleuterweide willen de projectontwikkelaars, zoals Corio, nog hun winkelvoorzieningen realiseren.

Er zijn plannen gemaakt, maar nu bijna tien jaar later moet het echte werk nog steeds beginnen. In het centrum van De Meern is van bouwactiviteiten niet veel te merken. In Vleuten zijn inmiddels bomen gekapt, maar van de zijde van winkeliers hoorden wij dat de kans groot is dat de reconstructie een paar jaar uitgesteld zou worden en dat het de vraag is of het nog wel uitgevoerd zal worden.

Deze zaken verontrusten ons, omdat als dit werkelijk zo zou zijn de verpaupering van beide dorpen daarmee ingezet wordt. Of deze vertraging nu door de kredietcrisis komt of dat de echte grote projectontwikkelaars in Leidsche Rijn (Corio) en Vleuterweide daar bemoeienis mee hebben is voor ons een vraag en de reden van de volgende vragen.

1. Kunt u aangeven wanneer de bouw van het winkelcentrum in De Meern van start gaat?
2. Is het waar dat de reconstructie van het winkelcentrum in Vleuten met één á twee jaar uitgesteld wordt?
3. Indien uw antwoord ja is, is er dan een kans dat er afstel kan komen van de plannen?
4. Zou het uitstel en eventueel het afstel een voordeel opleveren voor de grote project ontwikkelaars in Vleuterweide en Leidsche Rijn?
5. Indien beide plannen geen belemmeringen kennen, kunt u garantie geven dat beide winkelcentra in Vleuten en De Meern gerealiseerd worden voor 2012?


---- --