Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministersconferentie Raad van Europa 2009 in Utrecht

29 juli 2009

Utrecht is op 16 en 17 november 2009 gastheer voor de 16e Ministersconferentie (extern) van de Raad van Europa met als titel `Good governance at local and regional level in turbulent times: the challenge of change'. Minister Ter Horst organiseert de tweedaagse conferentie, bedoeld voor ministers die verantwoordelijk zijn voor regionaal en lokaal bestuur in de 47 lidstaten, in samenwerking met staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) en de Raad van Europa.

Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn: diversiteit in het openbaar bestuur, lokale autonomie en grensoverschrijdende samenwerking van decentrale overheden. De Ministersconferentie gaat voorts over de nieuwe meerjarige agenda voor de samenwerking tussen de 47 landen en zal ook kijken naar de rolverdeling tussen de Raad van Europa en de Europese Unie op het terrein van lokaal en regionaal bestuur.

Tijdens de conferentie worden ook de conclusies voorgelegd van twee Europa-brede preconferenties. In Enschede vond begin april een preconferentie (extern) plaats waar vanuit wetenschappelijk oogpunt interessante en belangrijke thema's voor lokale en regionale democratie zijn benoemd. Burgerparticipatie, verkleining van de kloof tussen burger en openbaar bestuur, en grensoverschrijdende samenwerking tussen lokale overheden zijn benoemd als belangrijke thema's voor de komende vijf jaar.

Begin juli hebben bestuurders en ambtenaren van lokale en regionale overheden in de lidstaten tijdens de tweede preconferentie (extern) in Maastricht factoren geïdentificeerd die grensoverschrijdende samenwerking binnen Europa bevorderen of juist tegenwerken. Een verslag van de preconferentie in Maastricht vindt u elders op de site. De resultaten van beide bijeenkomsten vormen een waardevolle bijdrage voor het nieuwe vijfjarige werkprogramma van de Raad van Europa dat tijdens de conferentie in november moet worden vastgesteld.

Raad van Europa Er zijn op dit moment 47 landen lid van de Raad van Europa (extern) . De Raad van Europa werd in 1949 opgericht om de eenheid tussen lidstaten te bevorderen in het belang van de bescherming en bevordering van de rechten van de mens, de parlementaire democratie en de rechtsstaat.