KindVak 2009: breed aanbod, veel business en aandacht voor kinderopvang in de toekomst


Een breed aanbod, veel business en aandacht voor de toekomst van de kinderopvang. Dat waren de opvallendste kenmerken van de vakbeurs KindVak, die werd gehouden van 5 tot en met 7 november in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Projectmanager Evert Jan Bos kreeg voornamelijk enthousiaste reacties van exposanten. "De meeste deelnemers waren tevreden en hebben goede zaken gedaan. Ruim 20 exposanten hebben alweer standruimte gereserveerd voor KindVak 2010." De beurs kreeg bezoek van Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap die zich op de beurs liet informeren over de nieuwste producten in de branche en die in haar speech het belang aangaf van een goede samenwerking tussen de verschillende partijen op brede scholen.

Dijksma verwacht dat het onderscheid tussen onderwijs en opvang in de toekomst steeds verder vervaagt. Daarom is het belangrijk om met alle partijen goed samen te werken vanuit een gezamenlijke visie. Ze ziet de school van de toekomst als een plek voor kinderen van tweeënhalf tot twaalf waar het maximale uit ieder kind gehaald wordt en waar kinderen van elkaar leren. Met de volgende editie van KindVak wil Evert Jan Bos hierbij aanhaken. "Komend jaar gaan we met onze beurs de stap maken van opvang naar opvoeden. Er zal meer aanbod op de beursvloer zijn gericht op de buitenschoolse opvang en brede scholen. Tevens zal KindVak steeds meer in het teken staan van didactiek en spelenderwijs leren." Het nieuwe concept zal onderbouwd worden met een onafhankelijk seminarprogramma, waarbij alles draait om kennisverrijking. "KindVak is dé plek waar bezoekers in korte tijd alles te weten komen binnen hun branche en vakgebied", aldus Bos.

Veel belangstelling voor kwaliteit
In haar speech legde Dijksma de nadruk op het belang van pedagogische kwaliteit binnen de kinderopvang. "Ouders verwachten dat hun kinderen in de crèche gestimuleerd worden in hun taalontwikkeling en dat de leidsters werken aan hun motoriek." Dat pedagogische kwaliteit binnen de kinderopvang erg leeft, bleek niet alleen uit de woorden van de staatssecretaris, maar ook uit de bezoekcijfers. Maar liefst 57% van de 8.991 bezoekers gaf aan hier interesse in te hebben. Daarnaast was er ook veel belangstelling voor speelgoed, kinderboeken, sport & spel, creativiteit en veiligheid.

NYOYN wint KindVak Noviteitenprijs
Exposant NYOYN heeft zaterdag 7 november jl. de KindVak Noviteitenprijs 2009 in de wacht gesleept. Directeur Bart van Goch kreeg de prijs voor zijn innovatie Soundsteps, een interactief geluidsconcept voor kinderen, waarbij draadloze matjes met een geluid reageren zodra je er op staat, springt, drukt, slaat of zit. "Een mooie beloning voor iedereen die hard heeft gewerkt aan de ontwikkeling", aldus Van Goch, die met zijn noviteit veel publiek naar de stand trok. "Bezoekers vonden de Soundsteps zeer verrassend en reageerden erg positief. Het gaat er bij ons product niet om wie de beste of snelste is. Wij vinden het belangrijk dat kinderen spelenderwijs leren op hun eigen niveau." Op de vraag of NYOYN in 2010 weer op KindVak staat zegt Van Goch: "We hebben al een optie genomen en zijn al druk bezig met de voorbereidingen. We zijn in ieder geval van plan onze titel voor de Noviteitenprijs te verdedigen."

Leidsterteam en Vestigingshoofd van het Jaar
De leidsters van kinderdagverblijf Kiekeboe uit Schoorl werden zaterdag 7 november uitgeroepen tot Leidsterteam van het Jaar 2009. De verkiezing werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door Uitgeverij EDG. Voor de eerste keer dit jaar werd ook het Vestigingshoofd van het Jaar gekozen. De gelukkige winnares is Martha Janssen uit Asten. Zij ontving de bokaal en een bos bloemen uit handen van staatssecretaris Dijksma, die de winnares prees om haar betrokkenheid en communicatieve vaardigheden.

KindVak 2010
De volgende editie van KindVak vindt plaats van donderdag 4 tot en met zaterdag 6 november 2010, eveneens in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch. Meer informatie op www.kindvak.nl.

-.-.-.-

Noot voor de redactie (