Ingezonden persbericht



Den Haag, 16 november 2009

Wereldvoedseltop komt niet met concrete oplossingen

Meer dan één miljard mensen lijdt op dit moment honger en nog eens een miljard is ondervoed. Desondanks is nu al duidelijk dat op de Wereldvoedseltop in Rome niks concreets wordt afgesproken om honger snel uit te bannen. "De slotverklaring is teleurstellend vaag", aldus Bob van Dillen van Cordaid.

Op de Wereldvoedseltop die van 16 tot 18 november in Rome wordt gehouden praten wereldleiders met elkaar over het uitbannen van de almaar toenemende honger en ondervoeding. "Regeringen erkennen dat er, zeker gezien de economische-, klimaat- en voedselcrisis, meer geïnvesteerd moet worden in kleinschalige landbouw in ontwikkelingslanden", zegt beleidsmedewerker Bob van Dillen. "En dat kleine producenten recht hebben op een fatsoenlijk inkomen en op voedsel. Wij hoopten dat er nu concrete voorstellen zouden worden gedaan om dit te bereiken, maar niets is minder waar. Het blijft bij bestaande toezeggingen en algemene intenties."

Ook hebben de regeringsleiders opnieuw geen financiële toezeggingen gedaan. "Nergens wordt duidelijk hoe binnen vijf jaar het benodigde geld bij elkaar wordt gebracht om de kleinschalige landbouw in ontwikkelingslanden de noodzakelijke impuls te geven", aldus van Dillen. "Zo blijft realisering van Millenniumdoel 1, het halveren van de honger in 2015, een onhaalbare kaart."

Cordaid en de andere organisaties uit het CIDSE en Caritas Internationalis netwerk zijn teleurgesteld over het gebrek aan daadkracht. Zij wijzen erop dat ook Paus Benedictus XVI in zijn toespraak vanochtend heeft gezegd dat recht op voedsel een universeel recht is. En dat het onze morele plicht is om solidair te zijn met arme landen en de lokale gemeenschappen te steunen in hun strijd voor een duurzame landbouw. Bob van Dillen: "Het is niet acceptabel dat er enerzijds voldoende voedsel beschikbaar is, ook in de nabije toekomst, en dat anderzijds een zesde deel van de mensheid geen toegang heeft tot dat voedsel. De paus roept ons allen terecht op om naar onze eigen individuele verantwoordelijkheid te kijken, en onze levensstijl en ons consumptiepatroon aan te passen."



Ingezonden persbericht