Ingezonden persbericht


Waterschap Vallei & Eem bereidt verhoging belastingtarieven 2010 voor

Dijkgraaf & Heemraden, het dagelijks bestuur van het waterschap, hebben de begroting 2010 in concept vastgesteld. De conceptbegroting 2010 laat een totaalraming zien van E 62,3 miljoen. Ten opzichte van de aangepaste begroting 2009 stijgen de kosten in 2010 met 4,6%. Met de begroting hebben Dijkgraaf & Heemraden ook de tarieven 2010 berekend voor de verontreinigingsheffing, de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing. Zij bieden donderdag 26 november de conceptbegroting ter vaststelling aan het Algemeen Bestuur van het Waterschap Vallei & Eem aan. Ook bespreekt het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem dan de Verordening verontreinigingsheffing Waterschap Vallei & Eem 2010, de Verordening zuiveringsheffing Waterschap Vallei & Eem 2010 en de Verordening watersysteemheffing Waterschap Vallei & Eem 2010.

Begroting 2010
De Begroting 2010 is een vertaling van het beleid zoals dat vastligt in het Waterbeheersplan 2010-2015 en in vastgestelde beleidsnotities zoals het Integraal Zuiveringsplan (IZP) en beleid ten aanzien van Maatschappelijk verantwoord Ondernemen, Innovatie en Buitenland. In deze begroting zijn vier programma's opgenomen waar het waterschap zich hard voor maakt en in investeert:
. Veilige dijken;

. Voldoende water en schoon water;

. Zuivering afvalwater;

. Bestuur en belastingen.
Uit het waterbeheersplan komt de komende jaren veel werk voort en ook dijkversterkingen en het klimaatbestendiger maken van de waterbeheersystemen vragen om investeringen.

Belastingtarieven
Het tarief voor de waterschapsbelastingen wordt bepaald door de benodigde budgetten voor uitvoering van de vier programma's, door de kostentoedeling en aanwending van de tariefsegalisatiereserves. Door de inzet van deze reserves kan het effect van de tariefsstijging in 2010 beperkt blijven tot circa E 9,00 per jaar voor een gemiddeld huishouden.

Waterschappen zijn transparante organisaties die actief verantwoording afleggen en zich willen verbeteren. Jaarlijks vergelijken de waterschappen hun doelen, prestaties, kosten, investeringen en belastingdruk. Medio 2009 is daartoe het rapport 'Waterschapspeil 2009; Waterschappen vergeleken' uitgebracht. Uit die rapportage blijkt dat Waterschap Vallei & Eem ten opzichte van andere waterschappen voor huishoudens het op twee na goedkoopste en voor zowel een agrarisch bedrijf als een groothandelsbedrijf het op één na goedkoopste waterschap is.

De tarieven voor 2010

Zuiveringsheffing (per         E 45,25        
vervuilingeenheid)                            
Verontreinigingsheffing (per   E 45,25        
vervuilingeenheid)                            
Watersysteemheffing ingezetenenE 36,57        
(per woonruimte)                              
Watersysteemheffing ongebouwd                 
(per ha)                                      
Bemalen gebieden (polders), perE 39,60        
ha                                            
Niet bemalen, per ha           E 26,40        
Natuurgebieden, per ha         E 1,26         
Watersysteemheffing gebouwd (% 0,0128%        
van WOZ waarde), per ha                       
Belastingstelsel waterschappen
Waterschappen kennen een vrij ingewikkeld belastingstelsel. Het uitgangspunt is dat iemand die belang heeft bij het werk van het waterschap daarvoor betaalt. Het waterschap kent verschillende soorten belastingen: verontreinigingsheffing, zuiveringsheffing en de watersysteemheffing ingezetenen, gebouwd (voor eigenaren van gebouwen), natuur (voor eigenaren van natuurterreinen) en ongebouwd (voor eigenaren van gronden). Met de opbrengst van de zuiveringsheffing en de verontreinigingsheffing betaalt het waterschap maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, zoals de zuivering van afvalwater. De watersysteemheffing is bestemd voor de verbetering en onderhoud van dijken en de waterbeheersing (onderhoud en verbetering van sloten, beken, kanalen en gemalen et cetera). Voor burgers en bedrijven bestaat het grootste deel van de waterschapsbelasting uit zuiveringsheffing. Alle huishoudens en bedrijven betalen zuiveringsheffing voor het schoonmaken van afvalwater. Huishoudens betalen bovendien ingezetenenomslag.

Wat doet het waterschap met het belastinggeld?
De totale uitgaven in 2010 zijn geraamd op E 62.3 miljoen. Dat geld wordt besteed aan investeringen in de vier programma's: Veilige dijken (E 1,9 miljoen), Voldoende en Schoon water (E 17.7 miljoen), Zuivering afvalwater (E 34,1 miljoen) en Bestuur en belastingen water (bijna E 8,6 miljoen).

Het waterschap zorgt voor veilige dijken, optimale waterstanden en schoon water in sloten, plassen, beken en vijvers in de Gelderse Vallei en het Eemland. Het gaat om een bijna 107.000 hectare groot gebied dat tussen de Utrechtse Heuvelrug, de Randmeren, de Veluwe en de Nederrijn in ligt. Het waterschap zorgt voor de dijken in het Eemland en langs de Randmeren en de Nederrijn. Om overtollig water voldoende snel te kunnen afvoeren moeten stuwen en gemalen voldoende capaciteit hebben en bedrijfszeker zijn. Watergangen moeten groot genoeg en voldoende diep zijn. Omdat het klimaat verandert en we te maken krijgen met meer neerslag in korte periodes is er extra aandacht nodig voor de dijken en het watergangenstelsel met alle bijbehorende stuwen en gemalen. Het waterschap beheert verder acht rioolwaterzuiveringen die het afvalwater schoonmaken. Om die installaties te laten functioneren zijn investeringen nodig. Ze moeten vaak aangepast worden om aan de nieuwste eisen te voldoen. Het waterschap gaat de komende jaren bijvoorbeeld een extra zuiveringsstap introduceren.

Begroting verkrijgbaar en ter inzage

U kunt de ontwerpbegroting vanaf 16 november gratis opvragen bij het waterschap (per telefoon 033 - 43 46 375 of per e-mail secretariaatazstaf@wve.nl). Het rapport is tot en met 26 november voor iedereen in te zien op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur (op vrijdagen tot 16.00 uur) bij de receptie van het Waterschapshuis, Fokkerstraat 16 in Leusden. Men kan de ontwerpbegroting ook bekijken op de internetsite van het waterschap: www.wve.nl.
Waterschap Vallei & Eem

Fokkerstraat 16

Postbus 330

3830 AJ Leusden

Telefoon 033-43 46 000

e-mail: info@wve.nl

internet: www.wve.nl