Universiteit van Tilburg

Persbericht 16 november 2009

Wilfried van Damme benoemd tot hoogleraar ethno-esthetica

De Universiteit van Tilburg heeft de kunsthistoricus en cultureel antropoloog Wilfried van Damme met ingang van 1 januari 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar ethno-esthetica voor een periode van vijf jaar. De leerstoel is ingesteld op initiatief van de Treub Maatschappij voor Wetenschappelijk Onderzoek in de Tropen. Van Damme gaat onderzoek verrichten naar tropische kunst in intercultureel en interdisciplinair perspectief.

Wilfried van Damme is expert op het gebied van vergelijken van kunst en esthetica in verschillende culturen. Dat valt onder de relatief nieuwe discipline World Art Studies. Aan de Universiteit van Tilburg zal hij zich richten op het vaststellen en duiden van overeenkomsten en verschillen in de tropische kunst en esthetica uit verschillende culturen. Voor het belichten van de overeenkomsten maakt hij gebruik van zowel verklaringsmodellen uit de culturele antropologie als meer recente biologisch georiënteerde modellen.

Wilfried van Damme (1960, Hulst) is titularis voor het vak Afrikaanse kunst aan de Universiteit Gent (sinds 2008), parttime universitair docent Intercultureel vergelijkende kunstwetenschap aan de Universiteit Leiden (sinds 2004) en parttime Hoofd Onderzoek en Documentatie van het Afrika Museum in Berg en Dal (sinds 2000). Hij studeerde kunstgeschiedenis en oudheidkunde aan de Universiteit Gent en sociale en culturele antropologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1993 promoveerde hij aan de Universiteit Gent op het proefschrift Beauty in context. Towards an anthropological approach to aesthetics. Hij werkte onder meer als gastconservator van het Rijksmuseum Kröller-Müller (1988-1989) en als wetenschappelijk medewerker, assistent, postdoctoraal onderzoeker en gasthoogleraar aan de Universiteit Gent (tussen 1991 en 1999, 2005-2008).

De leerstoel 'Ethno-esthetica: tropische kunst in intercultureel en interdisciplinaire perspectief' is ingesteld door de Treub Maatschappij voor Wetenschappelijk Onderzoek in de Tropen, om de culturele en wetenschappelijke waarde van de kunst uit tropische gebieden meer onder de aandacht van de Nederlandse academische wereld te brengen. Naast deze nieuwe leerstoel in Tilburg financiert de Treub Maatschappij leerstoelen op het gebied van de bèta- en gammawetenschappen in Leiden en Amsterdam. De leerstoel wordt ondergebracht bij de Tilburgse Faculteit Geesteswetenschappen.