Gemeente Lansingerland


Donderdag, 12 november 2009

Minister erkent geluidsoverlast HSL in Lansingerland!

Berkel en Rodenrijs- Minister Eurlings is voornemens maatregelen te treffen om geluidsoverlast op HSL traject te reduceren. Vrijdag wordt een brief over de geluidsproblematiek HSL, alsmede het TNO onderzoeksrapport aan de Tweede Kamer gestuurd.

Gisteren heeft Minister Eurlings in het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer zijn reactie gegeven op de geluidsoverlast van de HSL in onder andere Lansingerland. Uit het TNO onderzoek is naar voren gekomen dat de geluidsproductie van de huidige Traxx treinen hoger is dan verwacht. In 2009 zal de geluidsbelasting vanwege het aantal beperkte passages binnen de normen blijven, maar zonder extra maatregelen zal dit door de toename van het aantal ritten in 2010 naar verwachting niet het geval zijn.
Inmiddels is met de Thalys proef gereden op het tracé en uit geluidsmetingen blijkt dat deze trein 9 dBA minder geluid produceert dan de Traxx treinstellen. Dat is een halvering van het geluid dat je hoort van de huidige Traxx treinen.

Om te zorgen dat de geluidsoverlast vermindert, neemt de minister maatregelen om de tijdelijke Traxx treinstellen binnen de geluidsnormen te houden. De treinstellen worden van kunststof remblokken voorzien, waardoor er minder wrijving en ook minder geluid zal zijn. Deze aanpassing is volgens de minister voor de zomer van 2010 gereed. Bovendien zal nog deze maand worden gestart met het slijpen van de rails.Deze aanpassingen leiden naar verwachting tot minder geluidsproductie. TNO blijft geluidsmetingen uitvoeren om de effecten in de praktijk te meten.

De gemeente Lansingerland constateert dat de door de inwoners ervaren geluidsoverlast door de minister wordt erkend en gaat verder met het eigen onafhankelijk geluidsonderzoek. De maatregelen van de minister die binnen de onderzoeksperiode worden genomen, zullen door de gemeente op hun geluidseffecten worden beoordeeld.