FNV


FNV stelt looneis voor 2010 vast op 1,25%, mogelijk oplopend tot 2%

FNV-bonden gaan de cao-onderhandelingen in 2010 in met een looneis van 1,25 procent. Daarnaast zetten zij in op werkgelegenheidsafspraken en scholing. Maar mochten werkgevers daaraan niet mee willen werken, dan kan de eis oplopen tot 2%. Dat heeft de Federatieraad, het parlement van de FNV, vanmiddag vastgesteld.

De FNV komt op basis van het economisch beeld tot de conclusie dat de totale arbeidsvoorwaardenruimte volgend jaar 2,5% bedraagt. Deze wil Nederlands grootste werknemersclub evenwichtig verdelen tussen afspraken over werkgelegenheid en het behouden van koopkracht.

Ongeveer de helft van deze ruimte is bestemd voor afspraken over werkgelegenheid en scholing en pensioenen (zodat de indexatie-ambitie zo snel mogelijk kan worden gerealiseerd). De overige ruimte ter grootte van 1,25 % is exclusief bestemd voor loonsverbeteringen.

Echter als in bedrijven en sectoren geen brede werkgelegenheidsafspraken met werkgevers kunnen worden gemaakt, zal ook de overige ruimte worden bestemd voor de looneis. Dit betekent dat de totale loonuitkomst dan kan oplopen tot maximaal 2%.

FNV's cao-coördinator Wilna Wind: 'We hebben het hier over een verantwoorde en evenwichtige wensenlijst. En zie de uitloopmogelijkheid naar 2% maar als een stok achter de deur voor werkgevers om daadwerkelijk iets aan werk te doen.'

Komend jaar staan er ruim 500 cao's op de rol.

Paulus Plas
Voorlichter