Opbrengst congres wijs bouwen, wijs wonen voor nationaal ouderenfonds


Eerste congres over senioren en wonen

AMERSFOORT, 20091116 -- Het congres wijs bouwen, wijs wonen vond plaats op 15 oktober jl. in het Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Diverse sprekers en workshops waren te volgen over het onderwerp hoe we kunnen inspelen op de toenemende vergrijzing en veranderende behoefte op de woningmarkt. De opbrengst kwam ten goede aan het Nationaal Ouderenfonds ten behoeve van projecten tegen vereenzaming van ouderen. Het congres werd georganiseerd door Carla Brouwer van CBCrealestate en Noëlle Sanders, voorzitter van Stichting Seniorenwoonadvies en seniorkeurmakelaar van Wijs Wonen.

De deelnemers kwamen van gemeenten, provincie, woningbouwverenigingen, architecten, bouwers, zorginstellingen, makelaars en anderen uit de zakelijke dienstverlening. De netwerkmogelijkheden werden makkelijk gemaakt door Badge2match.

De inleiding werd verzorgd door wethouder van Daalen uit Amersfoort. Frits de Lange, hoogleraar Ethiek betoogde dat de oudere helemaal niet zat te wachten op het "zwitserlevengevoel" maar zingeving veel belangrijker vindt.Edgar Keehnen, van bureau Agewise vertelde dat voor de oudere generatie betrouwbaarheid hoog in het vaandel staat. Ouderen zijn gericht op het heden, terwijl jongeren gericht zijn op de toekomst. Ouderen willen "zijn zoals ze zijn" en Jongeren willen nog "iets worden". De oudere boven de 55 plus zitten het meest "lekker in hun vel" bleek uit onderzoek.

Familie en goede vrienden zijn belangrijk en hierop wordt ook met het nieuwe wonen en bouwen rekening gehouden. Een aantal bouwers (Ter Steege Bouw en BAM) gaven hun visie over het nieuwe bouwen met voorbeeldprojecten. King Arthur liet deelnemers ervaren hoe een nieuw woonconcept gemaakt kon worden en er waren discussies over zorg en vastgoed door Cbcrealestate.nl, over de inrichting van een levensloopbestendig huis door Ineke Schimmelpenningh(Ouderwordenineigenhuis.nl)

Ook werd aandacht gegeven aan de ouder wordende mens in relatie tot wonen door Klinisch Geriater Joanneke Manten van het Meander MC Ziekenhuis in Amersfoort. In de pauze was het mogelijk om een cursus valpreventie te volgen door Fysio en Fit training uit Amersfoort. Er was veel discussie ("de oudere bestaat niet"),uitwisseling van kennis, nieuwe inspiratie en het gevoel dat er steeds meer mensen de seniorenmarkt serieus nemen en het bestaan van deze nieuwe markt herkennen en daar ook kansen in zien.

www.seniorenwoonadvies.nl
www.wijs-wonen.nl





Ingezonden persbericht