Hypotheek met Koopsubsidie verantwoorde lening voor starters


Koopsubsidie veilige financieringsbijdrage voor eigen koopwoning

ROTTERDAM, 20091116 -- Een hypotheek met Koopsubsidie is een verantwoorde lening voor starters op de woningmarkt, omdat het hypothecaire krediet onder NHG moet worden afgesloten en de verhoogde financieringslast volledig gedragen wordt met de bruto maandelijkse Koopsubsidie bijdrage. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van KoopsubsidieTabel.nl.

De Koopsubsidie is een in 2001 door de overheid ingevoerde subsidieregeling ter bevordering van het eigenwoningbezit onder starters. De regeling was lange tijd niet bekend, totdat deze in zowel 2007 als in 2008 werd verruimd, en het makkelijker werd voor starters om de Koopsubsidie te verkrijgen.

Om in aanmerking te komen voor de Koopsubsidie moet de starter voldoen aan een aantal voorwaarden met betrekking tot de maximale koopsom, hypotheek, rente en eigen vermogen. Belangrijk is dat de Koopsubsidie altijd onder de voorwaarden van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet worden afgesloten, zodat de lening altijd veilig en verantwoord is en blijft.

De maandelijkse Koopsubsidie bijdrage betreft een inkomens afhankelijke opslag van maximaal 7.5% op de NHG woonquote. De woonquote is een cijfer dat aangeeft hoe `zwaar' een financiële last weegt op het inkomen, en wordt o.a. door de AFM gehanteerd om de maximale hoogte van een verantwoorde en veilige hypotheek te bepalen. Omdat een starter dankzij de Koopsubsidie een hogere hypotheek kan verkrijgen dan op basis van eigen inkomen, is de vraag of deze hypotheek nog wel verantwoord is. Het antwoord is een volmondig `ja'!

Het volgende rekenvoorbeeld illustreert dat de Koopsubsidie een `AFM-proof' lening is.

Een starter met een toetsinkomen van 30.000 euro per jaar kan (bij een toetsrente van 5,8%) op basis van NHG een maximale hypotheek verkrijgen van 139.752 euro. Met de Koopsubsidie kan dezelfde persoon een hypotheek tot wel 171.708 euro afsluiten. Het verschil van 31.956 euro bestaat in zijn geheel uit de 7,5% Koopsubsidie opslag op de NHG woonquote van 32,8%.

Normaal zouden nu de rode alarmbellen van de AFM moeten gaan rinkelen, want hoe kan de starter de extra financieringslast van 2.250 euro bruto per jaar dragen, als jaarlijks een netto bedrag van slechts 1.508 euro door de overheid wordt overgemaakt? Is hier dan toch sprake van een overcreditering en overschrijding ter hoogte van 742 euro van de AFM gedragscode?

Nee, want deze paradoxale overschrijding is namelijk het verschil tussen het netto en bruto Koopsubsidiebedrag, oftewel het belastingeffect. Hoewel de starter jaarlijks 1.508 euro netto krijgt gestort, financiert de Koopsubsidie regeling het volledige bruto bedrag van 2.250 euro per jaar. Dit houdt in dat de volledige 31.925 euro van het verhoogde hypotheekbedrag met Koopsubsidie wordt bijgedragen door de overheid, en de starter conform AFM-norm niet meer leent dan het verantwoorde NHG bedrag.

"De Koopsubsidie regeling is dus een verantwoord instrument om het eigenwoningbezit onder starters op de woningmarkt te bevorderen. Helaas wordt de regeling nog niet door iedereen even goed begrepen, en komt het nog voor dat starters tot wel 10.000 euro's mislopen. Daarom zijn er via onze informatie Koopsubsidie website uitsluitend landelijk erkende Koopsubsidie adviseurs aangesloten, en kunnen starters via deze website met een gerust hart de Koopsubsidie berekenen en aanvragen", aldus Dick van Galen van www.KoopsubsidieTabel.nl

Jaarlijks worden de websites www.KoopsubsidieTabel.nl en www.Starterslening.nl door 450.000 bezoekers geraadpleegd voor meer informatie over een hypotheek met Koopsubsidie of Starterslening voor starters op de woningmarkt. Via de aangesloten adviseur worden deze starters geholpen met subsidie en de aankoop van hun eerste woning. Tussenpersonen kunnen zich exclusief aansluiten op dit landelijk netwerk via www.TotalWebBoost.nl

KoopsubsidieTabel.nl