Studenten lanceren campagne voor klimaatprotesten Kopenhagen


AMSTERDAM, 20091116 -- Vandaag gaat op de Universiteit van Amsterdam de landelijke campagne "Broeikasgasten" van start, die studenten zal oproepen deel te nemen aan de protesten bij de klimaattop in Kopenhagen. Vanuit Nederland zullen naar verwachting vele studenten naar Kopenhagen afreizen om zich aan te sluiten bij demonstranten uit andere landen, die tussen 11 en 16 december in actie zullen komen bij de COP15 klimaatbesprekingen.

In Kopenhagen zullen wereldleiders en de top van het internationale bedrijfsleven bijeenkomen om te werken aan een vervolg op het Kyoto-akkoord. Het ziet er echter naar uit dat er geen juridisch bindend akkoord gesloten zal worden en dat de resultaten zich zullen beperken tot een aantal vrijblijvende politieke afspraken. De andersglobaliseringsbeweging stelt dat het tijd is voor een radicaal ander klimaat- en milieubeleid, waarin op democratische wijze en met inbegrip van ontwikkelingslanden concrete, rechtvaardige en ambitieuze klimaatafspraken gemaakt worden, die recht doen aan de hoge nood van de problematiek.

Om deze eisen kracht bij te zetten zullen duizenden milieuactivisten, wetenschappers, boerenorganisaties, migrantengroepen, studenten en vele anderen in Kopenhagen bij elkaar komen om druk uit te oefenen op de klimaatbesprekingen en de verantwoordelijken direct te confronteren met hun beleid. De broeikasgasten zullen samen met deze bewegingen deelnemen aan verschillende activiteiten en acties die samen een week van protest zullen vormen. Het betreft onder meer een alternatieve klimaattop met debatten en discussies, een massademonstratie in het centrum van Kopenhagen op 12 december en verschillende vormen van georganiseerde burgerlijke ongehoorzaamheid op 11,13 en 16 december.

Vandaag, maandag 16 november, wordt om 16:00 de studentencampagne "broeikasgasten" om 16:00 geopend met een open discussieforum op de Universiteit van Amsterdam. Onder meer beleidsmakers, wetenschappers, activisten en studenten zullen met elkaar in discussie gaan over de mogelijke uitkomsten van de komende klimaattop en over de naar verwachting grootste klimaat- en milieuprotesten ooit.

Broeikasgasten





Broeikasgasten