Fotoboek over de Baarnse School en Werktuinen


De geschiedenis (1924-1956) in beeld

BAARN, 20091116 -- Binnenkort verschijnt een boek over de geschiedenis van de Baarnse School en Werktuinen. Eén van de grondleggers van School en Werktuinen Baarn was mevr. Poelman. Zij riep de hulp in van Carel Gustaaf Werner om het samen van de grond te krijgen. Nu, 85 jaar later, deelt Carel's zoon Daniël Hendrik Werner de foto's uit de begintijd van School- en Werktuinen. Eric van der Ent uit Baarn heeft alle informatie en al het beeldmateriaal verzameld in een boek dat eind dit jaar zal verschijnen.

De School en Werktuinen hebben een bewogen bestaan achter de rug. In 1924 richtte de Commissie voor School- en Werktuinen een aantal werktuinen op, want - zo staat te lezen in hun notulen: "De jongens (lees: kinderen) moeten er wérken maar er ook van leren houden. Daardoor leren ze andermans goed te respecteren en te begrijpen hoeveel zorg, moeite en ijver verbonden zijn aan het winnen van gezónde bodemproducten en meer oog te krijgen voor de natuur...."

In 1924 werd School en Werktuinen Baarn opgericht op initiatief van mevr. Poelman en dhr. Werner. Eerst waren de tuintjes te vinden op het complex achter het R.K. zusterhuis aan de Kerkstraat, daar waar nu de Schilderswijk ligt. Jaren later was het School en Werktuinencomplex te vinden aan de Geerenweg.

In 1959 werd de Stichting School- en Werktuinen opgericht met 270 schooltuinen in haar beheer. Op diverse locaties in Baarn kregen veel Baarnse leerlingen van klas 5 en 6, nu groep 6, 7 en 8, de kans om te leren hun eigen groenten en bloemen te verbouwen. Op 2 mei 2006 werd de Stichting School- en Werktuinen omgezet in de Stichting Natuur- en Milieu Centrum Baarn (st.NMC), waaraan op 31 januari 2007 de gemeente Baarn de verantwoordelijkheid volledig overdroeg.

In het boek is een overzicht in beeld te vinden vanaf het begin, 1924, tot aan het afscheid van Carel Gustaaf Werner in 1956. Daniël Hendrik Werner, zoon van Carel Gustaaf Werner heeft het beeldmateriaal en de informatie ter beschikking gesteld. Het boek begint met scans uit een plakboek uit 1937. Dit plakboek is ongewijzigd in dit boek overgenomen. Het tweede deel van het boek is een geschiedenis in beeld van School en Werktuinen Baarn waarin u uitgebreid kunt genieten van prachtige foto's van de kinderen aan het werk in de tuintjes en de indrukwekkende optochten door Baarn. Door het bekijken van die foto's krijgt u ook een prachtig overzicht van hoe de straten van Baarn er de eerste helft van de vorige eeuw uit zagen.

Het boek zal in kleur gedrukt worden, met harde kaft. Het formaat van het boek is 33 x 28 cm waardoor de foto's, vaak pagina-groot afgedrukt, er prachtig uitkomen. De prijs van het boek is nog niet bekend, maar het zal tegen kostprijs verkocht worden. Er wordt niet aan het boek verdiend.

Heeft u interesse in het boek, dan kunt u contact opnemen met de samensteller van het boek:

Eric van der Ent
Groen van Prinstererlaan 38
3741 VM Baarn
Tel: 035-5420804
Email: evd.ent@gmail.com
www.groenegraf.nl





Ingezonden persbericht