Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
26 oktober 2009

Overzichtstentoonstelling 'State of the AR' in KABK A Retrospective of Research in Art and Design with Augmented Reality at the AR+RFID Lab

Met de tentoonstelling 'State of the AR' tonen het AR+RFID Lab van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) en het Bio-Robotics Lab van de TU-Delft de kunstprojecten en ontwerpen die de afgelopen drie jaar zijn ontwikkeld. Deze bijzondere tentoonstelling is van 16 tot en met 28 november te beleven in de Galerie van de KABK, de academie waar het AR+RFID Lab gehuisvest is.

Het AR+RFID Lab van de KABK specialiseert zich in onderzoek naar de bruikbaarheid van nieuwe visualisatietechnieken voor kunst en design. Een specialisme dat goed past bij de KABK. Op deze academie worden studenten opgeleid tot zelfstandige, zelfbewuste kunstenaars en ontwerpers, die gedreven door een experimentele instelling, een eigenzinnige inbreng hebben in hun discipline en de maatschappij. Het Lab werkt nauw samen met het Bio-Robotics Lab van de TU-Delft.

'State of the AR' bestaat uit een aantel onderdelen. Zo laat de 'Augmented Exhibition' zien hoe tentoonstellingen in de toekomst ingericht zouden kunnen worden. Bij de 'Augmented Exhibition' doen abstracte schilderijen dienst als een visuele code. Deze roepen een extra dimensie op bij het tentoongestelde werk. Dit onderdeel kunnen bezoekers alleen bekijken met een AR-headset. Voor de bediening van de headset is elke dag van 16.00 tot 18.00 uur een deskundige aanwezig. Wanneer er geen deskundige aanwezig is, kijkt het publiek mee met een geautomatiseerde bezoeker: een tot robot omgebouwde etalagepop die met een Augmented Reality bril om zich heen kijkt. Bezoekers kunnen op een projectie meekijken wat de 'robot' ziet.

Daarnaast kunnen geĂŻnteresseerden zelf met behulp van AR-boeken 3D-beelden oproepen op een monitor en is een tafel van Melanie Luchtenveld (student Meubelontwerpen aan de KABK) te bezichtigen. Naast de echte tafel wordt binnen de augmented reality een tweede, animerende tafel opgeroepen. Ook wordt er teruggegaan in de tijd. De lange traditie van technische visualisatiemethoden die voorafgegaan is aan AR, is te zien bij de opstelling 'Lanterna Magica'. Deze verwijst naar de tijd van het diorama, voor de uitvinding van de fotografie door Daguerre rond 1826. In de achterste tentoonstellingsruimte komt een vrijstaande witte kubus te staan die aan de achterkant is binnen te treden. De kubus is ingericht met antieke toverlantaarns, stereoscopen, peppers ghost en andere narratieve optische apparaten. Toverlantaarn Museum te Scheveningen leent collectiestukken uit voor de tentoonstelling.

Kijk voor de vele projecten van het AR+RFID Lab die in samenwerking met ontwerpers en kunstenaars zijn ontwikkeld op www.arlab.nl/projects.html en www.kabk.nl.

'State of the AR'

KABK Galerie
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Prinsessegracht 4, Den Haag

Openingstijden
maandag 16 t/m zaterdag 28 november 2009
(opening 16 november 2009: 16.00 uur)
op werkdagen: 11.00 - 18.00
op zaterdagen: 11.00 - 16.00
zondag gesloten

Bediening van de AR apparatuur elke werkdag van 16.00 tot 18.00, op zaterdag van 11.00 tot 14.00.

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht