Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 12 november 2009

Wereldvoedseltop: Ban honger uit, investeer in landbouw

Meer dan één miljard mensen lijdt op dit moment honger en nog eens een miljard is ondervoed. Driekwart van de mensen met honger woont op het platteland. Cordaid roept de deelnemers aan de Wereldvoedseltop in Rome dan ook op om de landbouw in ontwikkelingslanden prioriteit te geven. In het landbouwbeleid moeten kleine producenten centraal staan.

Op de Wereldvoedseltop die van 16 tot 18 november aanstaande in Rome wordt gehouden praten wereldleiders met elkaar over het uitbannen van de alsmaar toenemende honger en ondervoeding. "Regeringen erkennen dat er, zeker gezien de economische-, klimaat- en voedselcrisis, meer geïnvesteerd moet worden in kleinschalige landbouw in ontwikkelingslanden", zegt beleidsmedewerker Bob van Dillen. "En dat kleine producenten recht hebben op een fatsoenlijk inkomen en op voedsel. Deze erkenning is zeer positief, maar moet nu vertaald worden in nationaal landbouwbeleid en donorsteun die kleine producenten organisaties ondersteunen en versterken."

Cordaid en haar partnerorganisaties zoals VECO Oeganda pleiten voor een landbouwbeleid waarin kleine boeren, verwerkers, distributeurs en handelaren van agrarische producten centraal staan. Van Dillen: "Ook pleiten wij voor een gedragscode voor het opkopen van grote stukken goede landbouwgrond door multinationals, zodat dit niet ten koste zal gaan van de voedselvoorziening en toegang tot land en water voor de lokale bevolking in ontwikkelingslanden."

Een derde eis van Cordaid is dat binnen vijf jaar alle landen 10% van het budget dat bestemd is voor ontwikkelingshulp aan landbouw en rurale ontwikkeling moeten geven. Dat dit beleid vruchten afwerpt, blijkt in Malawi. "Door subsidies van de overheid is de landbouwproductie enorm toegenomen", aldus van Dillen. "Malawi is nu niet langer een voedsel importerend, maar een voedsel exporterend land."



Ingezonden persbericht