Ingezonden persbericht


P E R S U I T N O D I G I N G

Burgum, 12 november 2009

Tytsjerksteradiel maakt CO2 vermindering op basisscholen mogelijk OBS It Partoer is 'earste frisse skoalle'

De gemeente Tytsjerksteradiel heeft geld beschikbaar gesteld om voor basisscholen een subsidie bij het Rijk aan te vragen. De subsidie is bedoeld om het binnenmilieu in bestaande schoolgebouwen te verbeteren en energiebeperkende maatregelen in de scholen te treffen.

Rijkssubsidie
Gemeenten kunnen voor 31 december een subsidie aanvragen bij het Rijk. Het Rijk betaalt 60% van de kosten. De gemeente betaalt het verplicht gestelde Energie- en Binnenmilieuadvies (EBA) en vult samen met de scholen de overige 40% aan. Er is een subsidieplafond vastgesteld. De verwachting is dat de belangrijkste problemen met het beschikbare bedrag kunnen worden opgelost.

Frisse scholen
Uit onderzoek van het Ministerie van VROM is gebleken dat op 80% van alle scholen een te hoge concentratie van CO2 aanwezig is. Daarnaast is gebleken dat leerprestaties van leerlingen aanzienlijk verbeteren in een goed geventileerd lokaal. Ook is gebleken dat het energieverbruik van een school sterk kan worden beperkt.

OBS It Partoer is 'earste frisse skoalle'
Op OBS It partoer in Burgum is kortgeleden een gecombineerd koel- en ventilatiesysteem aangelegd. It Partoer is daarmee één van de eerste scholen in Friesland waar in een bestaand gebouw een dergelijk systeem is aangelegd. Strukton Worksphere heeft dit systeem op maat voor de school ontworpen en het systeem aangelegd.

Feestelijke ingebruikname
Wij willen de ingebruikname van het systeem feestelijk vieren. Daarnaast lichten wij de mogelijkheden van de rijksregeling graag toe.

U bent ook van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn op: Maandag 16 november 2009 van 16.00 uur tot 17.00 uur OBS It Partoer - Lauermanstraat 21a in Burgum

De scholen in Tytsjerksteradiel hebben wij ook uitgenodigd.

Programma

- welkom en introductie door wethouder Doeke Fokkema;
- korte toelichting door OBS It Partoer;

- korte uitleg van het systeem door Hein Pot, directeur Strukton Worksphere;
- spectaculaire opening door kinderen van de school;
- afsluiting met een hapje en een drankje.

U heeft na afloop van de presentaties de gelegenheid om aan alle partijen vragen te stellen.

Noot voor de redactie,