Gemeente Zwolle

Promotie nieuwe fietsparkeerplaatsen in winkelcentrum Zwolle-Zuid

Datum uitgave persbericht: 11/12/2009

In samenwerking met de winkeliersvereniging Zwolle-Zuid en ontwikkelaar Provast gaat de gemeente Zwolle de nieuwe fietsparkeerplaatsen in het winkelcentrum promoten. Vanaf maandag 16 november 2009 start een actie om bezoekers van het winkelcentrum aan te sporen hun fiets te parkeren op een van de parkeerplaatsen voor fietsen. Veel fietsen worden momenteel in de winkelstraten neergezet. Hierdoor wordt de doorgang belemmerd, waardoor het winkelcentrum minder toegankelijk wordt. Ook ontstaat er een rommelig straatbeeld en zorgt het voor onveilige situaties.

In winkelcentrum Zwolle-Zuid zijn meerdere fietsparkeerplaatsen gerealiseerd: tegenover wijkcentrum De Pol, naast de Blokker en op het plein tegenover supermarkt Plus. Begin volgend jaar komen nog fietsparkeerplaatsen rond het marktplein, bij het Chinese restaurant.

Actie

De actie is erop gericht om de openheid, netheid en de veiligheid in winkelcentrum Zwolle-Zuid te verbeteren. Het belangrijkste doel is dat het vernieuwde winkelcentrum voor iedereen toegankelijk blijft en aantrekkelijk is om te bezoeken.
Fietsers (en bromfietsers) worden onder meer door middel van posters, kaartjes aan winkelwagens van de supermarkt en het uitdelen van zadeldekjes gevraagd om gebruik te maken van de fietsparkeerplaatsen.

Veiligheid

Een voorbeeld waar zowel de leefbaarheid als de veiligheid op dit moment in het gedrang komt, is de locatie bij de onderdoorgang aan het begin van de Pijmanstraat (tegenover de ingang van Albert Heijn). Door de vele fietsen die hier geparkeerd worden ontstaat er een ongeordend, ongezellig straatbeeld en wordt de doorgang belemmerd. Voor bezoekers die gebruik moeten maken van een rollator of die blind of slechtziend zijn, ontstaat er een onveilige situatie en de locatie is minder goed bereikbaar voor eventuele hulpdiensten.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 12-11-2009 tot 11-12-2009